«Сенсація» з Москви

Корупціонери та сепаратисти з оточення Віктора Януковича, котрі переховуються в Росії, досі намагаються довести, що «тримають руку на пульсі» суспільного життя в державі. Зокрема, розшукуваний екс-парламентарій Олексій Журавко (він осів у Москві) виклав на своїй сторінці у Фейсбуці нібито копію листа заступника голови Херсонської облдержадміністрації Вадима Чабана до заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій України Георгія Туки з проханням «запровадити адміністративні обмеження для пересування громадян України до Криму на літній період» (цитата).
Звернення без жодних коментарів передрукували одразу кілька популярних сайтів на Херсонщині. Адже користувачів Інтернету дуже стривожили досить сумнівні пропозиції з резонансного листа. У ньому буцімто йдеться про маніпулювання громадською думкою та утиски права громадян на свободу пересування.
«Задля дискредитації напряму відпочинку громадян України у Криму облдержадміністрація через департамент з питань внутрішньої та інформаційної політики рекомендовано ЗМІ приділяти увагу матеріалам, що негативно висвітлюють ситуацію в Криму та, зокрема, в курортній зоні анексованого півострова. На нараді з представниками силових відомств АЧРУ (Азово-Чорноморське регіональне управління Держприкордонслужби України) запропонувало варіант ускладнення або обмеження автомобільного руху особистого пасажирського транспорту з українськими номерами до Криму — з посиланням на створення «проблем» прикордонниками окупаційної влади», — йдеться у поширюваному Олексієм Журавком документі.

Створити фальшивку просто

Документ має досить переконливий вигляд: бланк з номерами та датою, «власноручним» підписом Вадима Чабана. От тільки «сенсаційний лист» насправді вийшов не з канцелярії Херсонської ОДА, а з майстерні підробок російської ФСБ.
— Цілком офіційно можу стверджувати, що листа, на який посилається Олексій Журавко, я не писав і до заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій України взагалі не звертався. Це стовідсотковий фейк. Відшукати моє прізвище та посадові обов’язки на відкритому сайті Херсонської облдержадміністрації нескладно і «зліпити» фальшивку просто. Але провокаторам за межами України, либонь, виявилося значно складніше відшукати зразок мого підпису. Тому на підробленому листі він зовсім не схожий на мій оригінальний, — зауважив заступник голови Херсонської облдержадміністрації Вадим Чабан у розмові з кореспондентом «Голосу України».

Шукай, кому вигідно

У заплутаній ситуації мудрі римляни казали: шукай, кому вона вигідна. Саме російським пропагандистам через такі нашвидкуруч зляпані провокації зручно пояснювати проблеми з туризмом та економікою окупованого Криму ворожим ставленням влади на материковій Україні. І дуже зручно вкидати в наш інформаційний простір «пиріжок» з отруйною начинкою саме через запроданців. 
Та насправді простий люд уже давно зробив свій вибір. Про нього свідчать вщерть заповнені пляжі та заброньовані на місяць наперед готелі херсонських курортів Арабатська стрілка, Генічеськ, Лазурне, Залізний Порт, одеської Затоки. І напівпорожні кримські пляжі, куди не хочуть нині потикатися навіть пересічні громадяни РФ.
Та для українців, чиї сини та батьки гинуть на неоголошеній війні, розв’язаній агресивним сусідом, не так важлива дорожнеча та «печерна» якість послуг для відпочивальників на анексованому півострові, як принцип.