Очільниця Консервативної партії 59-річна Тереза Мей у середу стала прем’єром Великої Британії — і другою жінкою на цій посаді, повідомляє ВВС.

Попередній прем’єр Девід Кемерон, який увійде в історію як ініціатор Brexіt, 13 липня востаннє виступив у парламенті і, склавши свої прем’єрські повноваження, відбув до Букінгемського палацу, де зустрівся з королевою Єлизаветою, яка є главою британського уряду.
Так само до королівського палацу завітала Тереза Мей, яка офіційно погодилась, за традицією, на пропозицію її величності очолити британський уряд.
Стосовно Brexіt Т. Мей наполегливо заявила, що «Brexіt значить Brexіt» і другого референдуму не буде. За її словами, офіційні розмови про вихід почнуться лише тоді, коли Лондон задіє так звану 
«50-ту статтю» — тобто, не раніше, ніж наприкінці 2016 року.
Нова очільниця уряду також стверджує, що статус громадян Євросоюзу у Британії не зміниться, допоки не буде укладено новий «юридичний договір». Але гарантій незмінного статусу поки не дала. Вона також висловилася про необхідність оптимальної домовленості з ЄС щодо торгівлі товарами і послугами і посилення контролю над імміграцією.
За повідомленням Reuters, лідери Європейського Союзу закликали Т. Мей прискорити переговори щодо виходу країни зі спільноти.
Одним із перших ухвалених рішень нового британського прем’єра стало призначення на посаду міністра закордонних справ екс-мера Лондона Бориса Джонсона. Джонсон був провідною фігурою у кампанії за вихід Великобританії із Європейського Союзу.Його роль у переговорах Великобританії з приводу майбутніх відносин з ЄС, ймовірно, буде обмежена. Очікується, що Т. Мей створить новий міністерський пост — з проблеми виходу з ЄС. 

Цікаво

Німецькі ЗМІ називають Терезу Мей «британською Ангелою Меркель», а британські — «другою Маргарет Тетчер». До того ж на початку кар’єри вона про-славилася, зокрема, любов’ю до екстравагантного взуття — у 2000-х роках увесь політикум обговорював її леопардові туфлі на тонких низеньких підборах. Якось також Т. Мей сказала, що, якби могла взяти на безлюдний острів лише одну улюблену річ, це була б її колекція Vogue — на цей журнал вона оформила пожиттєву передплату.

 

 

Саме таким кумедним зображенням екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у своєму Твіттер прокоментував нову посаду Б. Джонсона і підписав: «Як би я хотів, щоб це було жартом. Але боюся, що це не так. Вихід за виходом».