Імператор Японії Акіхіто, символ нації та єдності народу, може за життя передати престол спадкоємцю — старшому сину Нарухіто. Як стало відомо телеканалу NHK, імператор повідомив про свій намір представників управління імператорського двору. Статися це має не одразу, а «впродовж наступних кількох років».

Ця інформація збурила японське суспільство, вітчизняні й зарубіжні ЗМІ, адже випадок безпрецедентний — нинішнє законодавство Японії не передбачає прижиттєвої передачі Хризантемного трону наступнику. А в історії Японії такий випадок був лише одного разу — 1817 року, коли імператор Кокаку відмовився від трону. Агентство імператорського двору поспішило повідомити, що інформація про зміну правителя не відповідає дійсності. Водночас стало відомо, що готовність передати трон імператор висловив значно раніше, хоча про це стало відомо тільки тепер. Агентство Кіодо, з посиланням на урядові джерела повідомляє, що у 82-річного імператора «немає проблем із здоров’ям, які б вимагали його негайного відречення від престолу». Водночас відомо, що 2012 року Акіхіто переніс операцію на серці, є в нього й інші проблеми. Останнім часом він передав частину своїх офіційних обов’язків сину — спадкоємному принцу Нарухіто. А представникам свого управління імператор сказав, що виконувати функції символу нації повинна людина, яка може робити це повною мірою.
Імператор Акіхіто 27 років перебуває на престолі. NHK повідомляє, що Управління імператорського двору нині займається організацією заходу, на якому імператор повідомить про своє рішення. Під час публічного виступу Акіхіто має намір підвести підсумок свого правління і розповісти про свої почуття.
Спадкоємному принцу Нарухіто 56 років. В Оксфорді він одержав ступінь магістра історичних наук. Захоплюється туризмом, є членом Міжнародного Олімпійського комітету. Одружений, має доньку.

Токіо.