Україна вважає категорично неприйнятним збереження статус-кво Нагірного Карабаху і вітає позицію Азербайджану з приводу невизнання анексії Криму та підтримки територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах. Про це вчора в Баку в рамках дводенного візиту заявив Президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції із азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим.

Крім цього, лідери країн домовилися узгоджувати, координувати підходи та розширити взаємодію в багатосторонньому форматі з урахуванням членства України в РБ ООН. 

 «Азербайджан був членом РБ ООН, активно підтримував Україну, і зараз ми підкреслюємо, що Азербайджан може твердо розраховувати і на підтримку України в 2016-2017-х роках під час нашого членства в РБ ООН», — зазначив П. Порошенко.

За словами нашого Президента, одним із найбільш перспективних проектів є постачання до Азербайджану українських транспортних літаків Ан-178, а в майбутньому — спільне виробництво цих літаків, в тому числі на території Азербайджанської Республіки. «Успішна реалізація цього проекту дозволить українським виробникам створити умови для активного розвитку нових ринків», — сказав він.

І. Алієв повідомив, що Київ та Баку зацікавлені у відродженні проекту «Одеса-Броди». «Ми дуже серйозно обговорили питання реалізації проекту «Одеса-Броди» і дали доручення, щоб відродити його, тому що Азербайджан постачає на європейський ринок дуже великі обсяги нафти і також стає транзитною державою для країн, що знаходяться на східному узбережжі Каспійського моря, тому відновлення цього проекту створює хороші можливості. Каспійське, Чорне і Балтійське моря — цей трикутник має потенціал для співпраці. Я вважаю, без сумніву, що роль транспортних коридорів є ключовою», — заявив він.

У свою чергу, Ільхам Алієв повідомив, що за підсумками перемовин було дано низку доручень, у результаті яких має збільшитися товарообіг між країнами.

У рамках візиту було підписано низку двосторонніх угод, зокрема Протокол про взаємодію між ДФС у сфері боротьби з митними правопорушеннями та Програму про співробітництво у сфері культури і мистецтва на 2016—2020 роки.

Довідка

Нафтопровід Одеса-Броди, побудований в 2001 році між м. Одеса на Чорному морі та м. Броди у Львівській області, де здійснена стиковка з нафтопроводом «Дружба». Експлуатаційна довжина — 667 км, проектна потужність — 14,5 млн. тонн нафти на рік.

 

 

Петро Порошенко та Ільхам Алієв.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).