Цієї неділі в семи округах відбудуться довибори до Верховної Ради України, тож Міністерство внутрішніх справ провело відеоселекторну нараду, під час якої йшлося про вже виявлені порушення під час виборчого процесу та про алгоритм дій правоохоронців на дільницях та під час підрахунку голосів.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий виділив три етапи підготовки та проведення виборів. «Це завезення бюлетенів на виборчі дільниці і їх охорона, забезпечення публічної безпеки під час виборів, а також вивезення виборчої документації з дільниць після завершення голосування», — наголосив він. При цьому заступник міністра зазначив, що правоохоронці мають діяти за алгоритмом, розробленим під час командно-штабних навчань, що відбулися в жовтні минулого року напередодні місцевих виборів.

На необхідність чіткої фіксації правопорушень та їх ретельного розслідування звернула увагу глава Національної поліції України Хатія Деканоідзе. «Хочу детально заслухати інформацію за двома напрямками: скільки у нас відкрито справ, які правопорушення в нас до цього були, чого ви очікуєте і яких заходів ми повинні вжити, щоб до поліції не було питань», — сказала вона.

За словами начальника Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Ігоря Бабича, з 19 травня, коли розпочалася передвиборна кампанія, зареєстровано 216 повідомлень про порушення під час виборчого процесу. Здебільшого йдеться про порушення порядку ведення агітації та спроби підкупу виборців. Також І. Бабич повідомив, що виборчі дільниці охоронятимуть 3,4 тисячі вартових порядку, а в день голосування до них приєднається ще тисяча, які патрулюватимуть населені пункти.

У департаменті комунікації Національної поліції повідомили, що для контролю ситуації у територіальних підрозділах Національної поліції працюватимуть оперативні штаби, тож за необхідності в місця можливих конфліктів буде направлено резервні підрозділи поліції особливого призначення та військовослужбовців Нацгвардії.

Довідково

Довибори до Верховної Ради відбудуться в семи округах, що налічують 1142 виборчі дільниці, які розташовані у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Полтавській, Луганській, Херсонській та Чернігівській областях. Загалом у голосуванні має взяти участь понад мільйон громадян.