Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій під час брифінгу підписав постанову про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький.

«Це великий день для всіх жителів Кропивницького і всієї України. Ми продемонстрували, що здатні ставити перед собою амбітні завдання і виконувати їх. Сьогоднішнє голосування це довело», — зазначив він.

Андрій Парубій нагадав, що в Чистий четвер парламент ухвалив закон про декомунізацію і визначив період, коли всі місцеві громади своїми рішеннями змогли б запропонувати нові назви для населених пунктів. Більшість з них цим правом скористалася і парламент крок за кроком перейменовував міста, містечка і села, які мали комуністичні назви. Сьогодні фактично цей процес завершили.

За словами Голови Верховної Ради, на сьогодні вже перейменовано 1012 населених пунктів та районів в Україні. «Ми повернули українським містам споконвічні назви: Олешки на Херсонщині, Кам’янське на Дніпропетровщині, Бахмут на Донеччині. Сьогодні перейменували ще десять узгоджених з громадами населених пунктів. А головне — перейменували обласний центр Кіровоград. Давнє українське козацьке поселення не може носити ані імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. Це рішення профільного комітету, яке об’єднало зал», — підкреслив Андрій Парубій.