Археологи, котрі вели розкопки в селі Глинське Зіньківського району на Полтавщині, виявили цікаві знахідки литовсько-руського періоду нашої історії.

 

Зокрема, у господарських ямах і похованнях пращурів були знайдені наконечники стріл, золотоординські монети ХІV століття, жіночі прикраси тощо. Водночас найбільше зацікавлення фахівців викликали самі поховання. Адже, крім кількох дитячих, виявлено останки чотирьох чоловіків міцної статури. Свого часу їх поховали зі зброєю та прикрасами. Поруч із кістками одного з них збереглися навіть залишки шкіряних чобіт, що засвідчувало досить високий статус їх власника. Науковці припускають, що йдеться про поховання полеглих воїнів армії литовського князя Вітовта.

 

Останній наприкінці ХІV століття відзначився двома переможними походами проти Золотої Орди. Однак саме на території теперішньої Полтавщини, біля річки Ворскла, 1399 року разом зі своїми східноєвропейськими союзниками зазнав нищівної поразки від золотоординців. Ідеться про одну з найбільших у Східній Європі тогочасних битв за участю майже 100 тисяч воїнів, яка мала трагічні наслідки для наших предків. Адже після тієї баталії кочівники на правах переможців робили все для того, щоб у Києві й довкола нього "кров лилась, як вода"...

 

Чи є нові знахідки у Глинському своєрідним відлунням саме цієї битви? Зрештою, хто саме знайшов там вічний спочинок понад півтисячі років тому? Остаточні відповіді на ці питання невдовзі дадуть антропологи, котрі досліджуватимуть виявлені артефакти.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України