Симуляційний центр створять у Тернопільському державному медичному університеті ім. І. Горбачевського. Допоможе у цьому польська компанія Медлайн (Medline Sp. Z. O.O.). Відповідний договір підписали ректор університету Михайло КОРДА і директор регіону Східної Європи Медлайну Стефан КУЩАК. Як розповів на прес-конференції Стефан Кущак, у нього українське коріння, тож він почувається зобов'язаним щось корисне зробити для України. У світі давно відмовляються від інтернатури як дорогого задоволення: після отримання диплома майбутні медики ще два роки ходять тінню за практичними лікарями, щоб закріпити отримані знання на практиці. Тим часом це можна робити під час навчання в університеті. Для цього існують симуляційні центри, де можна практикуватися на манекенах, муляжах, з допомогою комп'ютерних програм і навіть акторів. За словами Михайла Корди, в одному з університетських корпусів під симуляційний центр вже виділили поверх, розгорнули операційну, перев'язувальну, закупили частину манекенів, муляжів -- загалом вклали понад 2 мільйони гривень. Тепер потрібно підготувати викладачів. Університет виграв грант, і вони поїдуть навчатися до Франції. В усьому іншому допоможуть поляки.

 

На знімку:

 

про деталі укладеної угоди розповіли
Стефан КУЩАК,
Степан БАРНА,
Михайло КОРДА
і Володимир СТРУК
 (зліва направо).

 

У симуляційному центрі навчатимуться не лише студенти. Домедичну підготовку зможуть пройти армійці, нацгвардійці, патрульні поліцейські. "Для нас це дуже актуально, -- сказав начальник управління патрульної поліції у Тернополі Володимир СТРУК, -- адже поліцейські першими прибувають на місце ДТП, інших подій і важливо, щоб вони могли кваліфіковано надати першу домедичну допомогу". Навчатимуть цього і військовослужбовців 44-ї окремої артилерійської бригади, що дислокується у Тернополі, представників Нацгвардії. "На першому етапі протистояння на сході наша армія зазнавала великих втрат, зокрема, й від поранень, -- вважає голова ОДА Степан БАРНА. -- Аптечки бійці мали, але не вміли ними користуватися. Дбали передусім про озброєння, харчування, лише згодом прийшло розуміння того, що людей потрібно навчити елементарних навиків домедичної допомоги. Зрештою, вони знадобляться кожному і в мирному житті".

 

У ТМДУ першими це усвідомили. Це один з небагатьох медичних вишів, де зуміли зберегти військову кафедру. Нині кафедра медицини катастроф та військової медицини проводить велику роботу не лише щодо навчання студентів. У навчально-оздоровчому комплексі "Червона калина" вона організовує вишколи для військових, поліцейських. У перший рік війни в університеті створили медичний загін спецпризначення "Білі берети", волонтери якого багато зробили для організації надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях, підготовки інструкторів не лише на рівні області. Сюди приїжджали вчитися з усієї України. Тож створення одного з перших у нашій країні симуляційних центрів лише розширить можливості для цього.

 

Регіональний менеджер Східної Європи компанії Медлайн Володимир ГРИЦИНА, який, до речі, брав участь в антитерористичній операції, продемонстрував сумку поліцейського, з якою виходять на чергування польські патрульні. У ній є комірець, який одягають потерпілим під час травмування шиї та хребта, голка для пневмотораксу, дихальна маска, прилад для пробивання скла та розрізання пасків безпеки, засоби для перев'язок, дезінфекції, кровоспинні препарати тощо. Комплектувати таку сумку в Україні можуть на власний розсуд, вважає Володимир Грицина. Головне, щоб вона була. Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини університету Арсен ГУДИМА вважає, що про це має подбати місцева влада. У Тернополі на перших порах таких сумок потрібно не менше тридцяти.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

Фото автора.

 

Тернопільська область.

 

Голос України