Будинок профспілок знову в епіцентрі уваги киян. Із фронтального боку споруди столична влада встановила огорожу й оголосила про підготовчий етап знесення незаконно надбудованих поверхів.

Річ у тім, що підрядник, який узявся відновити Будинок профспілок після пожежі, що бушувала тут у дні Революції Гідності, не тільки проводив ремонтні роботи, а й самовільно надбудував ще й два поверхи зверху.
— Столична влада починає демонтаж незаконної надбудови на Будинку профспілок, — заявив на своєму офіційному сайті міський голова Києва Віталій Кличко. — Департамент благоустрою вже встановив огорожу, за якою почнуться роботи. Незаконну надбудову буде знесено.
Як написав на своїй сторінці у Фейсбуку народний депутат України й радник керівника Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець, цей процес включає обмеження доступу в будинок, підготовку майданчика під доступ будівельної техніки й закриття на першому поверсі кафе.
Однак не знесення незаконних поверхів, а саме припинення діяльності розважального закладу й стало причиною масової бійки між його прибічниками й противниками минулого четверга. Огорожу, встановлену комунальниками, було зламано, а між протестувальниками виникла сутичка. Тут уже довелося втрутитися вартовим порядку (на знімку), яких викликала охорона кафе. У підсумку, як повідомляє Нацполіція Києва, сімнадцять найбільш активних учасників конфлікту затримали до встановлення особи.

Нагадаємо, що з осені 2015 року це вже третя точка громадського харчування, яка орендує приміщення в будинку на Хрещатику, що належить профспілкам. Перші дві під тиском громадськості закрили. Однак на початку квітня тут знову влаштувалося чергове кафе. Кияни вважають блюзнірством у місці, де загинули захисники Революції Гідності, розміщувати розважальні заклади, тож стали апелювати до керівництва столиці з вимогою це заборонити.
Тоді Віталій Кличко заявив, що Будинок профспілок не є комунальною власністю міста. Тому ніяких дозволів на кафейну діяльність київська адміністрація не давала.
— А якщо немає дозволу, ми звертаємося в правоохоронні органі, щоб вони відреагували, — анонсував навесні Віталій Кличко.
І тільки тепер, після того, як місто виграло справи у всіх судових інстанціях проти неправомірних дій забудовника, КМДА вдалася до активних дій. А оскільки будинок досі не здали в експлуатацію, то й відкрите тут одіозне кафе також виявилося поза законом...

Фото В’ячеслава РАТИНСЬКОГО (УНІАН).