Проблеми, які виникли у зв’язку з демаркацією кордону між Україною і Республікою Білорусь, обговорили на міжвідомчій нараді, що відбулася 12 липня в селі Ветли Любешівського району, а також 14 липня — на сесії Волинської обласної ради.

А вогнище недовіри підпалили необачні лісоруби

Йдеться про незаконну вирубку на українській території білорусами 139 дерев саме під час визначення нового кордону. Місцева громада вимагає негайно припинити будь-які демаркаційні роботи на цій ділянці, допоки не будуть вирішені всі спірні питання.
Селян обурює і той факт, що частина їхніх земель, де вони мали сінокоси, сільгоспугіддя, опиниться по той бік кордону. Аби внести ясність у це питання і хоч певною мірою зняти напруження, 12 липня в місцевому Будинку культури провели зустріч селян із головою обласної ради Ігорем Палицею та народним депутатом Тарасом Батенком.
Як вважає колишній багаторічний лісничий Білоозерського лісництва Парфентій Ткачук, кордон проходив по південній бровці Жирівського каналу, а не як тепер — безіменним каналом, розташованим у глибині української території. Канал багато десятиліть тому, вважає ветеран, прорив Камінь-Каширський держлісгосп. Так це чи ні — має згодом з’ясувати спеціальна комісія.

Довідково

Демаркація кордонів (лат. demarcatіo — розмежування) — проведення лінії державного кордону на місцевості з позначенням його спеціальними прикордонними знаками.

Білоруси споруджують сховище для... української води

Турбує селян і проблема розширення самого Жирівського каналу (він, як і Білоозерський, витікає з озера Білого), а також спорудження в його гирлі водосховища площею 669 гектарів, глибина якого подекуди сягатиме 14 метрів. Через це вже зараз, нарікають селяни, у Ветлах, які розташовані нижче по течії від водозабору, Прип’яттю фактично не можна проплисти човном. Ріка швидко деградує.
Високим гостям важко було вгамувати пристрасті, які вирували у переповненому залі. І лише їхні запевнення, що докладуть усіх зусиль, аби не віддати жодного метра української землі, трохи заспокоїло присутніх. Звертаючись до селян, Ігор Палиця і Тарас Батенко закликали їх не чинити незаконних дій, не намагатися власноруч «вирішити» питання кордону.

Факт

Озеро Біле розташоване неподалік села Невір Любешівського району. Площа 700 гектарів. Максимальна глибина — 13,5 метра. Озеро розташоване і на території України, і на території Республіки Білорусь. Воно є регулятором Дніпро-Бузького каналу.

Рубіж був, але умовний

Така сама напружена атмосфера панувала і в місцевій школі, де згодом відбулася зініційована Тарасом Батенком міжвідомча нарада. Люди обурені, що на їхні численні звернення отримують від влади лише відписки. Цього разу з представниками громади зустрілися держслужбовці, які певною мірою можуть вплинути на ситуацію. Окрім уже згадуваних Ігоря Палиці та Тараса Батенка у Ветли прибули в. о. начальника відділу правового оформлення державного кордону Міністерства закордонних справ України Сергій Бобошко, помічник голови Держприкордонслужби Сергій Вороний, начальник відділу демаркації та делімітації Держдепартаменту топографо-геодезичної і картографічної діяльності Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Микола Кузів, заступник директора Науково-дослідного інституту геодезії і картографії Іван Заєць, начальник відділу енергозбереження, механізації та охорони праці Державного водного агентства України Ігор Сірий, начальник Волинського обласного управління водних ресурсів Ростислав Кравчук.
Після довгих дебатів учасники наради дійшли висновку про необхідність створення спеціальної комісії при Верховній Раді, яка б вивчила питання делімітації та демаркації україно-білоруського кордону.

Довідково

Делімітація кордонів (лат. delіmіtatіo — встановлення меж) — визначення загального положення і напрямів державного кордону між суміжними державами шляхом переговорів.

Варто нагадати, що в грудні 1992 року Прем’єр-міністр України Леонід Кучма підписав з Республікою Білорусь угоду «Про співробітництво з прикордонних і митних питань, а також безвізового перетинання кордону». Трохи згодом, за рішенням урядів обох держав, було створено спільну комісію щодо делімітації державного кордону. Завершення процесу делімітації відбулося 12 травня 1997 року підписанням угоди «Про державний кордон».

Луцьк — Ветли.

 

 

Ігор Палиця закликає присутніх до зваженості та розсудливості. 

 

 

Гострі питання із залу.

Фото автора.