Завтра — День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості


Гаряче дихання печі, гуркіт ковша із рідким металом перетворилися на «акомпанемент» для виступу муніципального камерного оркестру «Ренесанс» та рок-групи «Blood» просто в конвертерному цеху Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча холдингу «Метінвест» наприкінці травня цього року (на знімку). Працівники стали очевидцями рідкісної акції: зйомок музичного відеокліпа. Автори ідеї пояснюють: прагнули, аби світ почув звуки індустріального міста, народжені самим життям. Судячи з кількості переглядів відеокліпа, ідея припала до душі багатьом.

«Ми прагнули розкрити душу нашого індустріального міста. Живемо тут і хотіли показати те, що справді є унікальним для Маріуполя, в тому числі металургійне виробництво», — пояснив один із авторів, керівник каналу «Маріупольське ТБ» Костянтин Коломоєць.
Завтра у працівників вогняної професії — свято. Продовжуючи паралелі з оркестром, можна сказати так: від злагодженої «гри» українських металургів та їхніх суміжників залежить «лейтмотив» економіки всієї країни. Цей день — привід поговорити про ключову роль галузі в експортному потенціалі України. Але це — й розмова про сьогоднішні проблеми, які переживають підприємства. Зокрема, на «самопочутті» сильно позначається тарифна політика держави на енергоносії: підвищення тарифів на газ, на електроенергію. Плюс брак металобрухту, який тисячами тонн вивозиться за кордон, замість того, щоб бути використаним для виробництва вітчизняних чавуну і сталі. Плюс високі портові збори та залізничні тарифи.
Із позитивних зрушень останніх років — підприємства галузі почали приділяти набагато більше уваги екологічним проектам, а також тісніше працювати з громадськістю. «На сьогодні лише на комбінаті імені Ілліча реалізовані та перебувають у стадії реалізації 17 екологічних проектів. Це 85 відсотків від усіх заходів, запланованих програмою охорони навколишнього середовища Маріуполя», — відзначив генеральний директор металургійного комбінату Юрій Зінченко.
Два металургійні комбінати продовжують грати ключову роль у житті Маріуполя. Тільки торік соціальні інвестиції Метінвеста в розвиток приморського міста становили майже 90 мільйонів гривень.

Фото Євгена НОСЕНКА.