У найближчий період синоптики прогнозують в Україні переважно спекотну і суху погоду, опади можливі лише на заході нашої країни. І якщо для одних — це прекрасна нагода насолодитися теплом, то для інших — це ризиковано для здоров’я. Найбільше страждають жителі великих міст, де багато діоксиду азоту, оксиду вуглецю та інших шкідливих речовин. У таку погоду різко збільшується кількість звернень по медичну допомогу — особливо ризикують люди із зайвою вагою, а також ті, хто має захворювання серцево-судинної системи. Тож, аби не сталося біди, варто дослухатися до простих порад. 

* Якщо перебуваєте в будівлі, ліпше бути на першому поверсі. Холодні маси повітря важчі за гарячі — саме тому в підвалах завжди прохолодно. 
* Намагайтеся взагалі не виходити на вулицю в період з 11:00 і до 17:00, адже саме на цей час припадає пік сонячної активності. 
* Багато хто намагається одягнути на себе якомога менше одягу, аж до того, що залишається в одній нижній білизні. Так, в задушливому приміщенні це спрацює, проте на сонці краще бути в одязі з тонкої тканини, який закриває тіло повністю. Її потрібно підбирати в світлих тонах. 
* Часто в спеку виникає бажання пити холодну воду, але слід уникати цього — незважаючи на те, що холодна вода дає короткочасний освіжаючий ефект. Вона притупляє відчуття спраги за об’єктивної потреби організму в додатковій воді, але до того змушує організм почати витрачати ресурси для зігрівання води в шлунку. Отже, вам стане ще спекотніше. Пийте мінеральну або столову воду кімнатної температури, теплий чай, квас, різні соки. Добре в спеку допомагають фрукти та овочі. 
* Алкогольні напої в спеку протипоказані. Для виведення етилового спирту з організму витрачається велика кількість води — а в спеку це, як ми знаємо, важко для організму само по собі. Тому навіть при нормальному самопочутті збільшується ризик теплових ударів і непритомності від зневоднення. Алкоголь в сумі зі спекою також здатний з більшою ймовірністю, ніж кожен із цих чинників окремо, призводити до аритмій, інфарктів і інсультів. 
* Прийміть прохолодний душ або сходіть скупатися на пляж. Якщо такої можливості немає, то оберніть шию вологим рушником. 
* Менше користуйтеся косметикою — у спеку вона сильно закупорює пори і тим самим призводить до зневоднення. 
* Не кидайтеся в крайнощі і не пересиджуйте під кондиціонером — різкі перепади температур призводять до застуди і пневмонії. Ідеальна температура приміщення — від 23 до 26oC. Якщо ж у вас немає кондиціонера — можете поставити ємність із льодом під потоком повітря з вентилятора. 
* На період високих температур потрібно знизити споживання жирної і солоної їжі — все це теж виводить воду з організму. Слідкуйте за свіжістю продуктів, оскільки спека створює сприятливі умови для розвитку шкідливих мікроорганізмів. 
* Ще одна порада — одягайте головні убори. Вони красиві і врятують голову від теплового удару. 
* У спеку відмовтеся від занять спортом і підвищених фізичних навантажень, якщо ви займаєтеся спортом — виконуйте вправи рано вранці або ввечері. Фізичні навантаження в спекотну погоду призводять до додаткового зневоднення, створюють велике навантаження на серце.
Отже, якою б сильною не була спека, дотримуйтеся цих простих порад, і ніяке сонце вам не зашкодить.