Хвилиною мовчання за загиблими в Ніцці почався у столиці Монголії Улан-Баторі ХІ Саміт країн Азії та Європи(АСЕМ). «Наші серця — із сім’ями жертв, з усіма французами та урядом», — заявив голова Європейської Ради Дональд Туск, виступаючи на цьому форумі.

До складу міжнародної організації АСЕМ, яка створена 1996 року як майданчик діалогу та співробітництва двох континентів, входять 53 країни, на долю яких припадає половина світової торгівлі та світового валового продукту. На нинішньому саміті присутні президенти, прем’єр-міністри та керівники зовнішньополітичних відомств країн-учасниць. Європейські структури представляють голова Євроради Дональд Туск та голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.
На саміті АСЕМ передбачається обговорити питання співпраці в подоланні наслідків світової фінансово-економічної кризи, боротьби з тероризмом, енергобезпеки, кліматичних змін, екології, ключові проблеми регіонального співробітництва тощо. Нинішній саміт — ювілейний, адже на ньому відзначатиметься 20-річчя створення організації.
Перемовини триватимуть два дні. Першого дня на пленарному засіданні, присвяченому зміцненню партнерства країн АСЕМ, у дискусії взяли участь голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, прем’єр Держради КНР Лі Кецян, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе та інші керівники держав та відомств.
16 липня учасники зустрічі обговорюватимуть актуальні міжнародні та регіональні питання в контексті зміцнення взаємодії у рамках АСЕМ.
На форумах «Європа-Азія» відкрито обговорюються актуальні проблеми і відбуваються гострі дискусії. Наприклад, перед відльотом в Улан-Батор прем’єр Японії Шіндзо Абе заявив агентству Kyodo, що він звернеться до учасників саміту з посланням про боротьбу з тероризмом. Після трагічного вбивства заручників у Бангладеш, Японія вважає це питання одним із найголовніших у співпраці країн. Крім того, Абе вирішив закликати Китай поважати рішення арбітражного суду в Гаазі, який не визнав прав Піднебесної на більшу частину Південно-Китайського моря. Цілком на боці міжнародного суду і Філіппіни, які закликали учасників саміту обговорити на засіданнях питання дотримання міжнародних прав.
Реакція Пекіна передбачувана: прем’єр Держради КНР Лі Кецян вважає, що саміт — не місце для обговорення постанови суду, а питання про Південно-Китайське море має вирішуватися шляхом переговорів тільки зацікавлених сторін.
Президент Південної Кореї Пак Кин Хе заявила агентству «Ренхап», що вона закличе учасників форуму посилити тиск на Північну Корею, аби та відмовилася від ядерних амбіцій.
На полях саміту канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілася з прем’єром Росії Дмитром Медведєвим. Головною темою стала ситуація на Донбасі та виконання Мінських домовленостей. Агентству dpa Меркель зазначила, що «сторони висловили відданість їх виконанню».
Питання міграції та миру в гарячих точках планети торкалися у своїх виступах європейські лідери.
За підсумками роботи передбачається ухвалити Улан-Баторську декларацію «Азія-Європа на рубежі третього тисячоліття» та Заяву головуючої країни про підсумки роботи саміту, оцінки ситуації в світі та орієнтири співробітництва в найближчі роки.
Саміти відбуваються кожні два роки — почергово в європейській та азійській країнах.