У французькій Ніцці пізно ввечері в четвер сталася жахлива атака. Як повідомляє DW, на популярній Англійській набережній городяни відзначали національне свято — День взяття Бастилії. Близько 22.30, невдовзі після феєрверка, коли святкування наближалося до завершення, на натовп людей із західного напрямку почала насуватися велика біла вантажівка. На набережній у той час було багато людей з дітьми, зокрема з дитячими візочкам.

Автомобіль спочатку їхав повільно і навіть зміг проминути щонайменше одну патрульну машину поліцейських, однак у правоохоронців це не викликало підозри, повідомляє німецьке видання Bіld. Наблизившись до набережної, водій натиснув на газ — і вантажівка на повній швидкості врізалася у натовп. Не пізніше як через 10 секунд почулася стрілянина, багато пострілів було спрямовано в лобове скло кабіни вантажівки — поліція застрелила нападника. Як повідомляє агенція AFP з посиланням на джерела серед слідчих, водій вантажівки сам відкрив вогонь, перш ніж його застрелила поліція.

За словами очевидців, водій «виляв» по набережній майже два кілометри, намагаючись вбити якомога більше людей, пише The Guardіan. Учора місцеве видання Nіce Matіn повідомило, що ним виявився 31-річний місцевий житель туніського походження. В автомобілі (на знімку) було виявлено вогнепальну зброю та гранати.
Президент Франції Франсуа Олланд назвав атаку «терористичним нападом». Він оголосив, що запроваджений після листопадових атак режим надзвичайного стану, який влада збиралася скасувати до кінця липня, продовжать ще на три місяці. «Не можна заперечувати, що напад у Ніцці пов’язаний із тероризмом», — заявив Франсуа Олланд у телезверненні, з яким він виступив у ніч на п’ятницю.
За даними МВС Франції, кількість жертв атаки становила щонайменше 84 особи, серед яких багато дітей, 18 постраждалих перебувають у критичному стані. Понад 100 людей зазнали значних травм та поранень.
Мер Ніцци Крістіан Естрозі назвав атаку найгіршою трагедією за всю історію міста. Президент США Барак Обама уже засудив напад та направив команду для допомоги в розслідуванні. Атаку також засудили міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон та президент Ради ЄС Дональд Туск.
У п’ятницю у Франції приспустили прапори, а в Ніцці скасували фестиваль джазу.
Українці теж співчувають постраждалим і родичам загиблих у французькому теракті і на знак солідарності учора приносили квіти та свічки до посольства Франції у Києві.
В українському зовнішньополітичному відомстві повідомили, що, за попередньою інформацією, серед загиблих під час теракту в Ніцці є один українець та ще двоє — 
поранено.

За інформацією ЗМІ підготувала Юлія КІНЗЕРСЬКА.

Фото European Front, Twіtter.