Необхідно посилити парламентський і цивільний контроль за сектором оборони — на цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд на міжнародній конференції «Національні моделі демократичного контролю над секторами безпеки та оборони», присвяченій підходам, що використовуються державами—учасницями ОБСЄ для забезпечення демократичного контролю за збройними силами та службами безпеки.

 

«Цивільний контроль за сектором безпеки є цивілізаційним вибором, бо без демократичного цивільного контролю за сектором безпеки і оборони не буває демократії, верховенства права», — сказала О. Сироїд.

Заступник глави парламенту нагадала, що в конституціоналістській теорії є поняття, що «парламентський контроль за сектором безпеки і оборони є складовою конституційного права».

О. Сироїд зазначила, що, переживши з усіма українцями два роки у війні, зрозуміла, наскільки глибокий сенс закладено в цих твердженнях.

«Шлях війни показав нам усі переваги і слабкості українського сектору безпеки і оборони», — сказала О. Сироїд, підкресливши, що «безперечною перевагою були люди, спроможні продемонструвати унікальні якості і здібності в той момент, коли нам довелося стикнутися з агре-сією, з окупантом».

О. Сироїд констатувала, що «війна оголила повну інституційну неспроможність, фактичну руйнацію всіх інститутів, які були покликані забезпечувати сектор оборони».

«Сьогодні ми переживаємо наслідки руйнації сектору безпеки. Для того, щоб визначити шлях для руху вперед, треба визначити дефіцити, розуміти, де нам бракує спроможності, і бути спокійними у визнанні цього», — сказала заступник глави парламенту. О. Сироїд також висловила думку, що слабкість інститутів в Україні пов’язана з тим, що ми переживаємо протистояння у цивільному контролі за сектором безпеки і оборони між парламентом і інститутом Президента.

«Вважалося, що це прерогатива інституту Президента, але контроль від імені народу може бути лише на рівні парламенту, який є представницьким органом. А Президент має високу почесну місію глави держави і не може здійснювати цивільного демократичного контролю, це є політичний контроль», — сказала вона.

О. Сироїд нагадала, що «сильний сектор системи оборони США забезпечений, у тому числі, і повним контролем його з боку Конгресу Сполучених Штатів». «Без забезпечення механізму належного парламентського контролю за сектором безпеки ми не матимемо спроможних, забезпечених і сильних Збройних Сил України», — наголосила заступник Голови Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

 

Модератор, народний депутат Тарас Пастух, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, старший співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні Джефрі Ерліх.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.