У селі Корсунівка Лохвицького району, що на Полтавщині, реконструювали котельню, що забезпечує теплом школу, дитсадок і фельдшерсько-акушерський пункт. Тут встановили два котли піролізного типу (на знімку), що працюють на будь-якому твердому паливі, забезпечуючи температуру його згорання 700--750 градусів.

 

Фото
з сайту Лохвицької РДА.

 

Тож обиратимуть те, що дешевше й ефективніше для обігріву головних об'єктів соціальної інфраструктури села. До того ж "альтернативну" природному газу сировину заготовлятимуть за кошти сільради. Там, звісно, сподіваються на значну економію порівняно з "газовими" витратами. Хоча котли, які працюють на блакитному паливі, під час реконструкції не демонтували. За певного технічного чи кліматичного "форс-мажору" їх також можна буде ввімкнути.

 

Загалом на переобладнання котельні витратили майже 300 тисяч гривень. Левова їх частка (понад 220 тисяч гривень) надійшла від міжнародних благодійників за проектом "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Його втілення в життя в Корсунівці співфінансували районна та сільська ради, а також громадська організація "Вікторія", що згуртувала місцевих мешканців. На згаданому об'єкті вже завершують останні приготування до пробного запуску, запланованого на кінець липня.

 

Сучасні котли, що працюють на твердому паливі, на об'єктах комунальної теплоенергетики Лохвицького району з'являються не вперше. Починаючи з 2009 року тут за участі іноземних спонсорів реалізовано два десятки різноманітних проектів. Частина з них стосувалася саме заміни застарілого й, відповідно, малоефективного та надто витратного обладнання. Енергомодернізація таких об'єктів триватиме й надалі.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України