На передовій, як і раніше, спекотно. За даними штабу АТО, за минулу добу (дані на 18.07) проросійські військові формування 64 рази відкривали вогонь по українських позиціях, при цьому використовуючи артилерію заборонених Мінськими домовленостями калібрів.
А за повідомленнями групи «ІС», супротивник застосував і танки. Їх було помічено в районі Старомихайлівки. «Двічі протягом доби з цих танків по черзі обстрілювали ОФ-снарядами позиції сил АТО на південно-східній околиці Красногорівки (було випущено спочатку 6 снарядів, потім — 10—11)», — написав у Фейсбуці координатор «ІС» Дмитро Тимчук.
За його словами, російсько-терористичні війська на Донбасі діяли також піхотними рейдовими групами, здійснюючи раптові обстріли передових позицій українських військ, використовуючи автоматичне стрілецьке озброєння і ручні гранатомети, діючи із «зеленки» на нейтральній смузі. Крім того, супротивник продовжував активну розвідку наших бойових порядків, зокрема із застосуванням БПЛА.
«Гібриди» продовжують використовувати тактику «блукаючого озброєння». Так, після обстрілу позиції сил АТО між Гладосовим і Бахмуткою міномети, які брали в ньому участь, було перекинуто транспортом у глиб бойових порядків супротивника за Зайцевим.
«Така сама вогнева група окупантів (120 мм міномети) завдала ударів по позиціях сил АТО на захід від залізничної станції Майорськ з боку відвалів на захід від станції Териконна (селище «6-7»). З розташованої поблизу посадки терористи відкривали вогонь із 82 мм мінометів по Зайцевому, а також по опорних пунктах і блокпостах українських військ у районі Майорська. У Зайцевому після потужного мінометного обстрілу з боку російсько-терористичних військ було зафіксовано загоряння декількох будинків», — написав Тимчук.
Проросійські військові формування також проводять посилення й ротацію передових підрозділів, поповнення боєкомплектів і вдосконалюють фортифікаційне облаштування позицій. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ГУР Міноборони України.
Зокрема, на слов’янському напрямку на вогневі позиції в районі Нижнього Лозового перекинуто мінометну батарею зі складу 7-ї окремої мотострілецької бригади (Дебальцеве) 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ, розгортається польова мережа зв’язку й спостережні пости.
Донецький напрямок: через Макіївку в напрямку Ясинуватої переміщено чотири тягачі з танками Т-72 і 11 вантажних автомобілів з боєприпасами й особовим складом. У район промислової зони Авдіївки, у тил передовим підрозділам 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ, прибув зведений загін федеральної служби військ національної гвардії РФ.
Маріупольський напрямок: здійснено мінування місцевості перед позиціями артилерійських підрозділів 9-го окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ і проведено ротацію його підрозділів у районах Комінтернового, Водяного, Саханки.
Новоайдарський напрямок: з району Луганська в напрямку Миколаївки переміщено танкову роту 2-ї окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ.