Футбол. Матч за Суперкубок України-2016. 16 липня.
«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:1 (пенальті — 3:4). Голи: Фред, 58, Віда, 79. Післяматчеві пенальті реалізували Срна, Ісмаїлі, Фред — Антунеш, Морозюк, Хачеріді, Мораес; не реалізували Бернард (вище воріт), Селезньов (воротар) — Гармаш (воротар).
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Ордець, Кривцов, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Бернард, Марлос (Нем, 84), Тайсон (Коваленко, 75), Едуардо (Селезньов, 70). Тренер — Паулу Фонсека.
«Динамо»: Шовковський, Морозюк, Віда, Драгович (Хачеріді, 46), Антунеш, Корзун, Сидорчук, Гонсалес, Буяльський (Федорчук, 68), Громов (Гармаш, 90+1), Мораес. Тренер — Сергій Ребров.
Рефері — Анатолій Абдула, асистенти — Сергій Беккер, Сергій Плужник (усі — Харків).
Одеса. Стадіон «Чорноморець». 26 109 глядачів. 25 градусів.

***

Обидві команди показали, що часу на передсезонних зборах не гаяли. Це підтвердили і сама гра, і вибір наставниками команд стартових складів. Сергій Ребров дав можливість дебютувати Артему Громову, який змінив дискваліфікованого Андрія Ярмоленка, в основі з’явився також білорус Микита Корзун.
Ще один дебютант — тренер «гірників» Паулу Фонсека — віддав перевагу парі центральних оборонців Іван Ордець — Сергій Кривцов. Ще один важливий момент: офіційно до футболу після тривалого відсторонення повернувся Фред, а Тайсон вийшов на незвичній позиції другого нападника.
У першому таймі на гравців явно вплинули тенденції Євро-2016, коли було багато напруження, а гольових моментів значно менше. Динамівці протягом певного часу мали територіальну перевагу, однак без загроз для Андрія П’ятова. «Гірники» спочатку двічі запам’яталися невлучними спробами, потім навіть забили, проте після удару Тайсона добивання Едуардо відбувалося з офсайду. І все-таки завершення першої половини матчу краще вдалося донеччанам.
У другій половині зустрічі найкращий рефері попереднього чемпіонату Анатолій Абдула був щедрий на жовті картки. Як наслідок зросла кількість пауз та небезпечних стандартних положень. Відбивши кілька наскоків киян, «Шахтар» застосував пресинг та ще більші швидкості. І це, зрештою, принесло користь. М’яч на динамівській половині поля перехопив Марлос і підключив до комбінації Фреда. Тому пощастило пробити у дальній кут. Олександр Шовковський був майже безсилий вплинути на ситуацію.
Однак номінальні господарі розвинути цей успіх не змогли, а один із кутових на протилежній половині поля, коли Андрій П’ятов помилився на виході, ударом головою завершив Домагой Віда — 1:1. Десяток хвилин до завершення основного часу промайнули без забитих м’ячів.
У серії пенальті вдача посміхнулася «Динамо». І звичайно, краща психологічна готовність до такої процедури була цього разу у киян. Якщо промах Бернарда виправив Андрій П’ятов, який взяв м’яч після удару Дениса Гармаша, то невпевненість Євгена Селезньова і розгаданий його маневр досвідченим Шовковським стали вирішальними. Все було в руках (точніше ногах) динамівця Жуніора Мораеса. І бразилець виконав завдання на відмінно.
Це шостий виграний Суперкубок для «Динамо», перший для Сергія Реброва. Втім, «Шахтар» поки що продовжує домінувати за кількістю перемог у цьому змаганні — 7:6.
І ще одне, кияни, окрім призу, отримали ще й мільйон гривень за перемогу. «Шахтареві» визначено заохочення у 500 тисяч.

***

Паулу Фонсека:
— Хочу привітати «Динамо» і арбітрів, які добре попрацювали. Також організаторів, які подарували людям радість, і гравців, котрі показали, що можна зробити свято футболу, коли правильно грати.
Не приховую, я хотів виграти цей приз. Але те, як ми показали себе, дарує впевненість у нашому майбутньому. Думаю, ми грали гостріше, створили більше моментів. Суперник забив з кутового, а ми сподівалися, що це йому вже не вдасться...
Сергій Ребров:
— Гра була рівна, ми перемогли і порадували своїх уболівальників. Виходимо на свій ритм і, сподіваюся, вийдемо на потрібний рівень до першої гри в новому чемпіонаті.