Два дні тривала загальнонаціональна проща до Марійського духовного центру, що у селі Зарваниця на Тернопільщині. У ній взяли участь майже 200 тисяч прочан з України, Іспанії, Італії, Португалії, Франції.


Віряни зустрілися з духовними наставниками, взяли участь у поході із свічками, концерті духовних пісень, у головному соборі духовного центру відбулася Архієрейська служба Божа. У проповіді глава УГКЦ Блаженніший Святослав підкреслив, що ця проща — особлива, адже Папа Римський Франциск оголосив 2016-й Роком Божого милосердя. «Ми прийшли до цього святого місця, до Богородиці, щоб прикликати Боже милосердя на українську землю, — підкреслив він. — Ми прийшли просити, аби Господь своєю силою зупинив війну, щоб в Україні настав мир».
Зарваниця належить до найбільших відпустових місць католицького світу. Історія її сягає 1240-го р. Рятуючись від ординців Батия, монах Києво-Печерського монастиря помандрував на захід. Йшов лісами, втомився і заснув біля джерела. У сні йому явилася Богородиця. Коли прокинувся, побачив перед собою ікону Богоматері. Вмився біля джерела — і загоїлися рани. На знак подяки збудував капличку і молився перед чудотворною іконою. Нині вона зберігається у церкві святої Трійці.

Вл. інф.