Хоча й за вкрай низької явки, але довибори народних депутатів у семи одномандатних округах відбулися. За попередніми даними Центральної виборчої комісії, найактивніше голосували у 114-му виборчому окрузі (Луганська область) — там на дільниці прийшли 63,07% виборців, а рекордно низьку явку зафіксовано в окрузі №183 (Херсонська область) — там бюлетені отримали лише 16,38% виборців.

Нинішні довибори не обійшлися без уже традиційних порушень законодавства: застосування технологій підкупу виборців, залучення посадових осіб до виборчого процесу в інтересах окремих кандидатів, заангажованість окремих членів окружних та дільничних комісій.

У зв’язку з цим Комітет виборців України закликав правоохоронні органи якомога швидше розслідувати факти прямого та непрямого підкупу, які мали місце під час виборчої кампанії і в день голосування. Як повідомив гендиректор КВУ Олексій Кошель, сьогодні вже оприлюднено низку відео- та фотоматеріалів, які є документальним підтвердженням масштабних механізмів фальсифікацій виборів. Зокрема, відеоматеріали з виборчого округу №151 (Полтавська область) вказують на те, що у злочинну мережу із фальсифікації виборів було втягнуто членів дільничних виборчих комісій від технічних кандидатів, яким надавалися вказівки щодо забезпечення необхідного відсотка голосів для одного із кандидатів. Наполягаючи на невідкладному розслідуванні цих виборчих злочинів, КВУ вважає, що викриття пірамід підкупу виборців та притягнення винних до відповідальності може стати дієвим запобіжником проти підкупу в майбутньому.

Утім, про це говориться після кожних виборів, а особливо ж коли йдеться про мажоритарні округи. Тому народний депутат Олександр Бригинець (Блок Петра Порошенка) висловив думку, що політичні сили та суспільство поки що не готові до проведення чесних виборів за мажоритарно системою. «Нинішні довибори показали, що з виборами за мажоритарною системою треба закінчувати. Можливо, не назавжди, а лише до того часу, коли суспільство з повагою почне ставитися до самих виборів, до місії виборця та до місії кандидата», — вважає він.

Детальніше про те, як проходили довибори, читайте у повідомленнях наших кореспондентів.

 Дніпропетровська область 

Проміжні вибори по 27-му округу у Дніпрі відзначилися низькою явкою — станом на 20-ту годину бюлетені отримали лише 25 відсотків виборців.

Коли ж ідеться про саме голосування, то виборців збивала наявність у бюлетені декількох кандидатів з однаковими іменами та прізвищами: зокрема, троє кандидатів на ім’я Тетяна Ричкова і троє — Загід Краснов.

Після восьмої вечора ІА «Міст-Дніпро» озвучила результати двох екзит-полів. За результатами проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень SOCІS на замовлення КВУ, найбільшу кількість голосів (46,1 відсотка) набрала волонтер, помічник міністра оборони Т. Ричкова, на другому місці відомий місцевий політик З. Краснов (30,5).

А от соціолог Міжнародного аналітичного центру соціології Дмитро Тарасюк навів трохи інші цифри ще одного дослідження, за якими перемогу здобув З. Краснов (45,1) та на другому місці — Т. Ричкова (41,3).

Щодо офіційних даних, то після опрацювання ЦВК 95,34 відсотка протоколів 44,83 відсотка виборців віддали свої голоси за Т. Ричкову, а 36,43 — за З. Краснова, повідомляє із Дніпра Галина НЕРЕТІНА.

 Волинська область 

За попередніми даними, на проміжних виборах до Верховної Ради на Маневицькому виборчому окрузі №23 найбільше голосів — 57,42 відсотка — набрала представник партії «УКРОП» Ірина Констанкевич. На виборах у жовтні 2014 року на Луцькому мажоритарному виборчому окрузі №22 вона програла лише 123 голоси колишньому атовцю Ігорю Лапіну, а перед тим встигла побувати депутатом і членом виконкому Луцької міської ради й депутатом Волинської обласної ради. Людмила Кирда, яка теж є депутатом облради і входить до фракції партії «Батьківщина», очевидно, займе друге місце із 12,94 голосами виборців. Натомість перший заступник голови облради, свободівець Олександр Пирожик не входить навіть до п’ятірки найбільш підтримуваних кандидатів у депутати, інформує наш власний кореспондент Максим СОЛОНЕНКО.

 Полтавська область 

Свого представника до Верховної Ради обирали мешканці Гадяцького, Гребінківського, Лохвицького, Пирятинського, Чорнухинського та частини Лубенського районів. В окрузі №151 до дільниць прийшли понад третина виборців.

За офіційною інформацією обласної поліції, на момент закриття дільниць правоохоронці зафіксували 15 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За трьома фактами, що мали ознаки кримінальних правопорушень, відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Найбільш резонансною подією стало оприлюднення знятого прихованою камерою «неформального інструктажу» членів дільничних комісій. В «інструкторі» чимало людей упізнали місцевого керівника виборчої кампанії одного з головних претендентів на перемогу, кандидата від партії «Батьківщина» Руслана Богдана. Представники «Батьківщини» скандальне відео не коментували, інформує наш власний кореспондент Василь НЕЇЖМАК.

 Івано-Франківська область 

Як і передбачалося, у 85-му виборчому окрузі, що на Прикарпатті, лідерство за кількістю відданих голосів тримають Сергій Насалик та Віктор Шевченко. Обидва, до речі, є рідними братами нинішнього міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика та народного депутата Олександра Шевченка. Згідно з результатами проведеного компанією СОЦИС екзит-полу, кандидат від БПП, міський голова Рогатина С. Насалик набрав 22,1 відсотка, а кандидат від партії УКРОП В. Шевченко — 18,7.

Проте згідно з опрацьованими ЦВК 63,85 відсотка протоколів, на перше місце вийшов В. Шевченко. За нього проголосували 22,14 відсотка виборців (6411 голосів), а за С. Насалика — 20.09 (5815).

За даними ЦВК, у голосуванні взяли участь 37,9 відсотка виборців, повідомляє наш власний кореспондент в Івано-Франківській області Галина БРУХАЛЬ.

 Чернігівська область 

206-й виборчий округ відзначився найбільшою кількістю порушень виборчого законодавства — це констатувала Громадянська мережа ОПОРА. Недарма й начальник сектору комунікації головного управління Національної поліції в області Сергій Бриль повідомив про відкриття чотирьох кримінальних проваджень щодо виборів. Це й легкі тілесні ушкодження, і пошкодження майна народного депутата, і перешкоджання діяльності спостерігачів. Порушено провадження й щодо благодійного фонду, який на користь одного з кандидатів роздавав в аптеках міста медичні сертифікати.

Напередодні дня виборів було гаряче в окружній виборчій комісії — змінено і голову, якого відвезли із засідання в лікарню з підозрою на інсульт, і секретаря, заступника голови обласної організації Народного руху Сергія Соломаху, який намагався запротоколювати порушення закону одним із впливових кандидатів.

За попередніми, неофіційними, даними, найімовірніший переможець — керівник корпорації «Укрбуд» Максим Микитась, повідомляє наш власний кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ.

 Херсонська область

Голосування в окрузі №183 (Корабельний район Херсона та Білозерський район Херсонщини) проходило за рекордно низької явки — участь узяли не більш як 16 відсотків виборців. Імовірно, вплив на це мав сам перебіг виборчої кампанії, перенасиченої зловживаннями та чорним піаром. Мали місце й спроби підкупу виборців та розповсюдження «компромату» на суперників. А ще один кандидат бігав голяка, нібито на знак підтримки сексуальних меншин, в іншого за підозрілих обставин розстріляли з автомата машину.

Цілком логічно, що фаворитами на виборах стали кандидати, котрі дистанціювалися від відвертої «чорнухи» — надто вже вона набридла електорату. За результатами підрахунку, з 69 відсотками голосів лідерство тримає екс-голова Херсонської ОДА та екс-парламентарій Юрій Одарченко. За нього поставили відмітки в бюлетенях 25,4 відсотка тих, хто відвідав дільниці. Другий за популярністю — також екс-депутат та екс-голова ОДА, а нині керівник Херсонської облради Андрій Путілов (14,17 відсотка голосів).

У день голосування джерелом небезпеки стали й самі виборчі дільниці. Телефонні сигнали про їх мінування почали надходити з самісінького ранку 17 липня. Жодних вибухових пристроїв не знайшли, але щоразу членів 29 дільничних виборчкомів та виборців доводилося евакуювати, тож дехто не бажав чекати та не проголосував, повідомляє наш власний кореспондент Сергій ЯНОВСЬКИЙ.