Цивільний літак, малайзійський «Боїнг-777», був збитий російськими терористами із завезеної із Росії зброї російського виробництва. Сьогодні багато вже зроблено для того, щоб злочинці понесли заслужене покарання. Рада безпеки Нідерландів провела всеохоплююче технічне розслідування причин катастрофи. Під егідою Офісу прокурора Нідерландів наразі завершується кримінальне розслідування злочину.

Про це в неділю, в день другої річниці трагедії, що сталася в небі над окупованою росіянами частиною Донбасу, заявив Президент України Петро Порошенко. Він наголосив, що для розслідування злочину, який забрав життя 298 людей, і покарання винних наша держава спільно з Австралією, Бельгією, Малайзією та Нідерландами активно працює над створенням міжнародного механізму для притягнення до відповідальності усіх осіб, винних у збитті літака.

Як повідомляє прес-служба П. Порошенка, Президент акцентував увагу, що лише РФ перешкоджає розслідуванню трагедії: «Росія, зло-вживаючи правом вето, заблокувала рішення Ради Безпеки ООН про утворення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття «МН17», що є непрямим і логічним доказом її причетності до злочину. Незважаючи на це, ми спільно з партнерами робимо все необхідне для забезпечення притягнення до відповідальності всіх винних у цій трагедії».

Днями група волонтерів Bellіngcat, яка, зі свого боку, теж займається розслідуванням, опублікувала новий звіт під назвою «MH17, два роки по тому. Дослідження інформації з відкритих джерел». У ньому зібрано результати двох років досліджень катастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» 17 липня 2014 роки над Донбасом. Повідомляється, що команда Bellіngcat запросила експертів з різних сфер для аналізу доказів стосовно авіакатастрофи і використовувала зібрані дані для фінального варіанта звіту.

Доктор Джеффрі Льюїс, директор Програми нерозповсюдження озброєнь в Східній Азії Інституту Міжнародних досліджень Міддлбері, за допомогою програми Tungstene для криміналістичної експертизи вивчив зображення, пов’язані з MH17. В ході роботи він оцінив справжність фотографії диму після запуску ракети, установки «Бук», що переміщувалася окупованою територією 17 липня 2014 року. Експертний аналіз підтвердив висновок власного аналізу Bellіngcat: Міноборони РФ 21 липня 2014 року намагалося представити світовій громадськості неправдиві відомості про загибель MH17. Отож дослідники групи стверджують, що російська сторона фальсифікує інформацію у цій справі.

Покарання усіх причетних до катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» МН17 необхідне, передусім, для запобігання подібним атакам у майбутньому. Про це йдеться у заяві для преси постійних представників при ООН Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії і України, оприлюдненій у неділю.

Крім того, Євросоюз повністю підтримує роботу спільної слідчої групи, що вивчає трагедію MH17, і залучених країн для ефективного покарання винних — про це йдеться у заяві ЄС з нагоди річниці катастрофи. «Резолюція ООН 2166 вимагає, щоб людей, прямо або побічно причетних до катастрофи рейсу MH17, встановили і притягнули до відповідальності», — зазначено у резолюції, підписаній верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федерікою Могеріні. Також Ф. Могеріні закликала держави, які можуть допомогти з розслідуванням або переслідуванням відповідальних за катастрофу, співпрацювати зі слідством.

За повідомленням міністра транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай, попередні результати розслідування міжнародної слідчої групи щодо збиття «Боїнга-777» над Донеччиною очікуються наприкінці 2016 року. «Спільна слідча група продовжує розслідування. Очікуємо отримати попередні результати, включаючи тип зброї, яка використовувалася, та інші необхідні деталі, в останній частині цього року», — цитує міністра Reuters.