Виставку під назвою «Крим — територія Любові!» розгорнуто в Кіровоградському обласному художньому музеї. В експозиції представлено картини, створені художниками під час пленерів у Криму.

З великою любов’ю та особливою шаною до цього чарівного куточка Землі відбирали експонати співробітники музею. Роботи Федора Резніченка «Морський пейзаж», Петра Покаржевського «Кримський берег», «Ялта», «Гурзуф», «Срібний день у Гурзуфі», Амшея Нюренберга «Парк у Хості», Миколи Глущенка «Крим. Гурзуф», Георгія Меліхова «На кримських дорогах», Степана Письменного «В порту. Ялта», Анатолія Сузюмова «Сонячний Крим» та багато інших презентують мистецтво всіх художників-романтиків, художників-патріотів, закоханих у красу природи своєї країни.

Крим часто ставав ареною військових дій. Тут побували турки і татари, англійці й французи, російські солдати та запорізькі козаки. Ним пройшлися і громадянська війна 1918—1921 років, і Перша та Друга світові війни. 

Кожна з цих подій залишила криваві рани на тілі благословенного краю. 

І все ж для мільйонів людей Крим асоціюється з чарівною природою, яка поєднує в собі різні кліматичні пояси, з гостинним інтернаціональним населенням. Саме такі асоціації надихали й надихають майстрів пензлю на вагомі творчі доробки.

Олег ЮРЧЕНКО,старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи музею.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоград.

На знімку: фоторепродукція картини Володимира Федорова «Гурзуф».

Фоторепродукцію надано музеєм.