Хлібороби Полтавщини зібрали ранні зернові та зернобобові культури вже з понад третини засіяних площ.

 

При цьому намолочено майже 540 тисяч тонн зерна. Середня врожайність головного полтавського хліба -- озимої пшениці -- становить понад 43 центнери з гектара і тримається фактично на минулорічному рівні. Коли врахувати, що спекотні літо й осінь 2015 року, м'яко кажучи, не сприяли вчасній появі сходів цієї знакової культури, то її сьогоднішній ужинок для декого виявився навіть неочікуваним.

 

Щоправда, впадає в око строкатість результатів. Якщо у Машівському районі середня врожайність ранніх зернових становить 56 центнерів із гектара, то в Чорнухинському, який найбільше постраждав від червневої стихії (буревіїв, граду, злив і підтоплень) вона більш ніж удвічі менша -- тільки 25 ц/га. Ячмінь зібраний поки що з 11 відсотків площ. Щоправда, його клин не сягає навіть половини засіяного пшеницею, під яку аграрії регіону відвели 67,2 відсотка площ ранніх зернових і зернобобових. А горох зі "своїми" двома відсотками взагалі стає тут "екзотикою"...

 

За розрахунками фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, під час "ранніх" жнив, які тривають, на Полтавщині орієнтовно намолотять 1 мільйон 300 тисяч тонн зерна, в тому числі 900 тис. озимої пшениці. Якщо, звісно, зібрати врожай без істотних втрат не завадить погода, яка після майже 40-градусної спеки знову підносить селянам неприємні сюрпризи у вигляді "заливних" дощів, граду та буревіїв.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України