На одне вільне робоче місце на Тернопільщині припадає вісім безробітних. Найбільша черга претендентів у Заліщицькому районі -- 30 осіб, у Монастириському -- 27, по 15 -- у Борщівському, Бучацькому, Зборівському, Лановецькому, Шумському районах.

 

Ситуація на ринку праці загострюється. Триває скорочення кількості застрахованих осіб, за яких сплачується єдиний соціальний внесок. У 5,7 разу за січень-травень цього року порівняно з відповідним періодом минулого зросла кількість працівників, попереджених про заплановане масове вивільнення. А ось вакансій стало менше на 11,6%. При цьому із зарплатою, вищою від середньої по області (вона водночас є найнижчою в Україні), було лише 3,6% вакансій, решта -- на рівні мінімальної. Найбільше шансів влаштуватися на роботу мають продавці, водії, трактористи, слюсарі-ремонтники, кухарі.

 

Серед безробітних переважають жінки, жителі сільської місцевості, службовці, молодь. Працевлаштуватися на Тернопільщині -- велика проблема для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій. Це ж стосується і демобілізованих учасників АТО. З початку року їх працевлаштували лише 118 з 1041. При цьому 19 з них отримали одноразову допомогу із безробіття для організації підприємницької діяльності, 39 проходять професійне навчання, 17 працюють на громадських та інших роботах тимчасового характеру.

 

Водночас процвітає тіньова зайнятість. З початку року органи фіскальної служби виявили більше 3,6 тисячі не облікованих найманих працівників. Зважаючи на всі ці чинники, дедалі більше жителів області виїжджає на роботу за кордон. Особливо масово -- до Польщі.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України