У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги письменника, проректора Національного університету "Острозька академія" Петра КРАЛЮКА (на знімку) "Таємний агент Микола Гоголь, або Про що розповідає "Тарас Бульба". У цьому літературознавчому дослідженні автор, серед іншого, робить сміливі припущення щодо "білих плям" у біографії Гоголя. Ось як він це пояснює:

 

-- Інтригуючими досі залишаються питання, чому події у повісті "Тарас Бульба" відбуваються саме в Дубно, а не, скажімо, в Білій Церкві чи в інших містах центральної або лівобережної України, де Гоголь точно бував. Пише Гоголь і про Радивилів, зокрема, про митницю, яка там справді існувала. Натомість ніде в документах немає свідчень, що письменник подорожував цими місцями. То коли і за яких обставин він міг бути на Волині? Насправді є опис адрес, де проживав Микола Гоголь. І там можна помітити великий розрив із літа 1829 року і фактично до кінця року. Тому достеменно невідомо, де в цей період він був. І це надзвичай цікавий момент...

 

Відтак автор припускає, що саме в цей період Микола Гоголь міг відвідувати Волинь. І цілком очевидно, робив це як агент таємної канцелярії царської "охранки", куди, ймовірно, потрапив на службу. Адже саме тоді надійшла інформація, що на території Волині поляки готували повстання. Тому туди й послали агента.

 

Загалом книга Петра Кралюка ставить більше запитань, ніж відповідей. Не акцентує автор уваги також на приналежності Гоголя до української чи російської літератур. Проте вважає, що митці, які народилися і мешкали в Україні, мають розглядатися в контексті української літератури.

 

Євген ЦИМБАЛЮК,
письменник.

 

Млинів Рівненської області.

 

Голос України