Серед фермерів та власників агрофірм на Херсонщині дедалі більше поширюється використання правової лазівки, яка дає змогу і робітників не легалізувати, і водночас штрафи за це не платити. Приймаючи на сезон наймитів, вони нічого не вписують їм у трудові книжки і навіть не укладають стандартних трудових угод, пропонуючи їм замість цього підписати «угоду про надання послуг» з вирощування та збирання сільгосппродукції.

Різниці начебто жодної, однак укладання «послужливої» угоди дає змогу не вносити до місцевих бюджетів податку із зарплат, а він є дуже важливим джерелом їх наповнення. А примусити роботодавця відмовитися від такої форми трудових відносин неможливо — немає на це відповідної норми в жодному законі. Хоча ті працівники, які від безвиході підписують договори про надання послуг, автоматично позбавляються таких важливих соціальних гарантій, як право на відпустку та оплату лікарняних, адже внески до Фонду соцстраху за них також ніхто не сплачує. 

Тому незабаром на ринку праці можуть з’явитися підприємці з угодами про надання послуг з прибирання, виробництва якоїсь товарної продукції тощо.

Через розповсюджену практику використання договорів про надання послуг втрати бюджетів районних центрів та сіл на Херсонщині сягають 5—10 відсотків надходжень від сплати податку на доходи фізичних осіб, кажуть фахівці районних фіскальних служб. Точніші дані навести ніхто не може, оскільки угоди про надання послуг ще й не реєструють. А якщо до робітників, які підписують «хитрі» договори, додати тих, хто змушений гарувати за зарплату в конверті, результат виявиться вражаючий. Херсонська обласна державна адміністрація через свій офіційний сайт систематично звітує про роботу групи борців з порушеннямм трудового законодавства. Після викриття більшість недобросовісних бізнесменів визнають свою помилку і виправляються, підписуючи з робітниками трудові угоди. 

— Безробіття в регіоні зростає щороку на декілька тисяч. Але це лише видима частина айсберга: якщо користуватися методиками Міжнародної організації праці, кількість безробітних можна сміливо множити на три. І серед них чимало тих, хто «надає послуги» замість отримання повноцінного робочого місця і втрачає через це на соціальних гарантіях, — коментує перший заступник директора Херсонського обласного центру зайнятості Людмила Барабаш.

На думку фахівців регіональної служби працевлаштування, вітчизняне законодавство необхідно змінити, прирівнявши договори про надання послуг до звичних українцям трудових договорів, з усіма правами і обов’язками роботодавця. Закриємо цю діру — отримаємо до бюджетів додаткові кошти, що в кризу зовсім не зайве.

Херсонська область.

ФАКТ

За минулий рік міжвідомчі робочі групи з легалізації найманої праці виявили на Херсонщині декілька тисяч нелегальних робітників. Найбільше їх працювало у сфері торгівлі, а також брало участь у сезонних польових роботах. Третє місце антирейтингу посідає сфера громадського харчування.

(Дані Головного управління Міндоходів у Херсонській області).