В управлінні захисту економіки в Луганській області департаменту захисту економіки Національної поліції України переконують, що бережуть кожну державну копійку, а для цього роблять все, аби проведення тендерів у регіоні було максимально прозорим. При цьому підкреслюють, що працювати по-новому допомагає реформа в правоохоронній системі. Вона насамперед змінила підходи до роботи і на перше місце поставила превентивну діяльність щодо запобігання розкраданню держаних коштів. На відміну від того, як було раніше, коли банально чекали, поки гроші вкрадуть, щоб потім розкрити злочин і покарати винних. Гроші крали, а злочин не розкривали.

 

Сьогодні луганська поліція, а конкретно співробітники управління захисту економіки наказом керівника облВЦА Юрія ГАРБУЗА введені до тендерних комітетів і мають дорадчий голос. Це дає їм можливість бачити всі тендерні пропозиції, кожну державну копійку, оперативно реагувати і впливати на ситуацію, попереджуючи порушення, що можуть призвести до зловживання. Причому питання ставиться так: якщо є порушення в рамках закону, тендер скасовується. У такий спосіб за останні два місяці, відколи запрацювала ця система, запобігли розкраданню 5 млн. грн. державних коштів. Як було встановлено, учасники тендера були пов'язані між собою і подали завідома неправдиві документи для отримання коштів. Тендер скасували.

 

Щодо порушень, то здебільшого йдеться про тендери з постачання харчових продуктів соціальним, навчальним та медичним закладам. Під час перевірки документів учасників конкурсу одразу помітні значні завищення цін і намагання проштовхнути ту чи іншу пропозицію. Крім того, правоохоронці звертають увагу на те, що сам тендерний комітет не сумлінно готує документи і приймає їх навіть в тому разі, коли є явні порушення законодавства. Власне, з цього моменту злочин і починається.

 

Зараз ситуація потроху вирівнюється і в поліції з нетерпінням чекають появу сайту ProZorro, де система торгів, продаж буде дійсно прозорою, а бюрократична система нарешті скасована. Однак, вочевидь, на території проведення АТО така система, на жаль, запрацює ще не скоро. Отже, правоохоронці вибудовують власну стратегію, щоб "не бити по хвостах, не чекати, що хтось "проколеться", а належним чином реагувати на підготовку злочину". З державним бюджетом працювати превентивно, щоб кошти були адресними і їх отримували ті, хто має на них право. Крім того, превентивна діяльність полягає ще в кураторстві державних структур і підприємств, які на даний час є важливими об'єктами. "Ми постійно моніторимо тут фінансову ситуацію, оскільки, крім тендерних торгів, існує ще й бюджет, -- запевняють в управлінні захисту економіки. -- Бачимо всі податки, витрати, постачальників. Сьогодні варто супроводжувати кожну державну копійку, особливо в умовах ведення антитерористичної операції, яку переживає зараз Луганщина. І ми намагаємось це робити результативно".

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України