У селі Березоточа Лубенського району, що на Полтавщині, відзначили 100-річчя розташованої там Дослідної станції лікарських рослин.

 

Із 1998 року вона стала структурним підрозділом Інституту агроекології та природокористування Національної академії аграрних наук. Тож на урочистості з нагоди ювілею і міжнародну наукову конференцію "Лікарські рослини: традиції та перспективи досліджень" прибули керівники академії й місцевої влади, знані вчені, представники фармацевтичної галузі та громадськості.

 

Всі згадували про те, що станцію 1916 року заснували як першу в тодішній Російській імперії профільну наукову-дослідну установу. Її фундаторами стали подвижники наукового господарювання на землі з Лубенського товариства сільського господарства. Тож спочатку їхнє дітище функціонувало на околиці Лубен, доки 1925 року не "переїхало" в Березоточу. На станції за всі роки її існування виведено 46 сортів лікарських рослин, чимало їхніх популяцій.

 

Про здобутки та перспективи селекційно-насінницької справи, пошук новітніх технологій у лікарському рослинництві, еколого-економічні й інші аспекти ринку сировини для фармацевтів говорили під час наукової конференції. Учасники ювілейних урочистостей поклали квіти до меморіальної дошки першому директору станції Петру Гавсевичу, оглянули демонстраційний полігон і дослідні ділянки (на знімку). Кращим її працівникам були вручені заслужені нагороди.

 

Фото з сайту
Департаменту агропромислового розвитку
Полтавської ОДА.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України