За минулу добу (дані на 19.07) бойовики 78 разів відкривали вогонь по українських позиціях, активно використовуючи заборонену Мінськими домовленостями зброю, повідомляє штаб АТО. З огладу на статистику кількість обстрілів зростає щодня, що є певним лакмусовим папірцем ескалації воєнного конфлікту. Крім цього, акумулювання військової техніки й особового складу російсько-терористичних сил на Донбасі свідчить про те, що РФ не збирається йти з нашої території. Про це в ефірі «5 каналу» заявив представник України в Тристоронній контактній групі Євген Марчук. За його словами, з військової точки зору Росія освоїла цей регіон і продовжує нарощувати свою мілітаристську складову. Останнім часом змінилася і тактика супротивника: він уже не використовує виснажливі артилерійські обстріли, а б’є конкретно.
Як заявив Євген Марчук, Москва використовує Україну як військовий полігон для випробування озброєння. Наприклад, випробовує тут деякі види радіоелектронної боротьби.
Він озвучив і останні дані про склад ворожих військ на Донбасі: «Два армійські корпуси, які Росія створила на тимчасово окупованих територіях, це майже 32—36 тисяч російських військових, які добре підготовлені. І від командувача корпусу, заступників і командувачів рот це представники російського Генерального штабу». Марчук зазначив, що в Мінську наша сторона передає російській дані української розвідки про кадрових військових ЗС РФ, які воюють на сході України. «Але росіяни кажуть, що це інтернет-інформація і вона не відповідає дійсності», — каже Марчук.
Коментуючи перебіг переговорів у форматі Україна—ОБСЄ—Росія, наш представник у Тристоронній контактній групі зазначив, що цей процес є інструментом «нормандської четвірки». Мовляв, «вирішує все не мінська переговорна група, а лідери «нормандської четвірки».
Марчук наголосив: «Треба чітко розуміти, що триває війна між Україною і Росією. Вона не фронтальна, як Друга світова. Тут задіяні, крім суто військових механізмів, дуже великі сфери глобальної політики. Це не завжди видно, але вони є».