Упродовж тижня контрольні пункти в’їзду-виїзду через лінію розмежування на території Донецької області перетнули понад 210 тисяч осіб в обидва боки. Навантаження на такі пункти залишається високим. Про цю проблему йшлося під час зустрічі голови Донецької обласної державної адміністрації Павла Жебрівського з Послом та Головою гуманітарної підгрупи ОБСЄ Тоні Фрішем у Краматорську. Тоні Фріш визнав, що за рік робота над запуском КПВВ «Золоте» на Луганщині суттєво не просунулась через обстріли бойовиків, тому легкові автомобілі та вантажівки, які рухаються звідти, створюють додаткове навантаження на пункти перетину території Донецької області, повідомляє прес-служба обласної держадміністрації.

 

Через великі черги десятки автомобілів і сотні людей залишаються ночувати перед блокпостами. За словами очільника Донеччини, КПВВ не можуть працювати цілодобово, і питання — в безпеці. «Якщо включати там вночі світло — це гарна мішень для бойовиків. КПВВ «Зайцеве» і «Новотроїцьке» постійно під обстрілами, тому безпекова складова переважає над незручностями», — підкреслив голова ОДА.
Він також додав, що на сьогодні не бачить можливості відкрити ще один контрольний пункт на території Донеччини. «Я обстежив всі маршрути і напрямки вздовж лінії розмежування, і додаткові місця поки що неможливо організувати. Нині спільно з Антитерористичним центром розглядаємо можливість перенесення КПВВ із Зайцевого до Майорська та з Новотроїцького до Березового. Це дасть змогу зменшити територію «сірої зони», але не послабить напруження на пунктах пропуску. Полегшити ситуацію може тільки відкриття КПВВ у Луганській області», — зазначив Павло Жебрівський.
Керівник області перерахував п’ять пріоритетних питань, які має бути винесено на розгляд під час Мінських переговорів: «Це лінія електропередач Донбаська-1 в районі Вуглегірської ТЕЦ. Це відстійники на фенольному заводі поблизу Торецька. Це фекальні відстійники в районі Новолуганського Бахмутського району. Понад рік ми ніяк не можемо відновити газопостачання в районі Мар’їнки та Красногорівки, оскільки трубу поклали, але запустити газорозподільну станцію не дозволяють терористи. І ще один об’єкт — залізнична колія Оленівка — Комиш-Зоря. Ми повністю її відремонтували, але протилежна сторона не дозволяє проводити роботи в «сірій зоні», щоб відновити вантажне сполучення».
Коли верстався номер, стало відомо, що по позиціях контрольного поста «Майорськ», на якому несуть службу прикордонники Краматорського загону, російські найманці відкрили вогонь із гранатометів. Про це повідомили в прес-службі Державної прикордонної служби. Обстріл відбувся в ніч на вівторок. Прикордонники зайняли кругову оборону та відповіли противнику вогнем. Терористи змушені були відійти. Унаслідок атаки на контрольний пост ніхто із прикордонників не постраждав.
Напередодні в контрольних пунктах в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» та «Зайцеве» на кілька годин зупиняли пропуск громадян та транспортних засобів. Поблизу першого пункту почалася пожежа, через яку сталися розриви мін та боєприпасів. Громадян, які перебували в контрольному пункті, евакуювали в укриття та на безпечну відстань. Крім того, біля контрольного поста «Майорськ» прикордонники зафіксували димову завісу з боку неконтрольованої території: вогонь охопив сусідні поля.

 

 

Пункт пропуску «Мар’їнка» нині щодоби перетинають 6 тисяч осіб та одна тисяча транспортних засобів.

 

 

Іде огляд особистих речей

 

 

«Вас вітає Україна!»

 

 

Знаки попереджають, що узбіччя дороги і поля заміновано.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.