Симуляційний центр створять у Тернопільському державному медичному університеті ім. І. Горбачевського. Допоможе в цьому польська компанія «Медлайн» (Medlіne Sp. Z. O. O.).

Відповідний договір підписали ректор університету Михайло Корда і директор регіону Східної Європи «Медлайну» Стефан Кущак. Як розповів на прес-конференції Стефан Кущак, у нього українське коріння, тож він почувається зобов’язаним щось корисне зробити для України. 
У світі давно відмовляються від інтернатури як дорогого задоволення: після отримання диплома майбутні медики ще два роки ходять тінню за практичними лікарями, щоб закріпити отримані знання на практиці. Тим часом це можна робити під час навчання в університеті. Для цього існують симуляційні центри, де можна практикуватися на манекенах, муляжах, з допомогою комп’ютерних програм і навіть акторів. 
За словами Михайла Корди, в одному з університетських корпусів під симуляційний центр уже виділили поверх, розгорнули операційну, перев’язочну, закупили частину манекенів, муляжів — загалом вклали понад 2 мільйони гривень. Тепер потрібно підготувати викладачів. Університет виграв грант, і вони поїдуть навчатися до Франції. В усьому іншому допоможуть поляки.
У симуляційному центрі навчатимуться не лише студенти. Домедичну підготовку зможуть пройти армійці, нацгвардійці, патрульні поліцейські. «Для нас це дуже актуально, — сказав начальник управління патрульної поліції у Тернополі Володимир Струк, — адже поліцейські першими прибувають на місце ДТП, інших подій, і важливо, щоб вони могли кваліфіковано надати першу домедичну допомогу». Навчатимуть цього і військовослужбовців 44-ї окремої артилерійської бригади, що дислокується у Тернополі, представників Нацгвардії. 
«На першому етапі протистояння на сході наша армія зазнавала великих втрат, зокрема й від поранень, — вважає голова ОДА Степан Барна. — Аптечки бійці мали, але не вміли ними користуватися. Дбали передусім про озброєння, харчування, лише згодом прийшло розуміння того, що людей потрібно навчити елементарних навичок домедичної допомоги. Зрештою, вони знадобляться кожному і в мирному житті».
У ТДМУ першими це усвідомили. Це один із небагатьох медичних вишів, де зуміли зберегти військову кафедру. Нині кафедра медицини катастроф та військової медицини проводить велику роботу не лише щодо навчання студентів. У навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» вона організовує вишколи для військових, поліцейських. У перший рік війни в університеті створили медичний загін спецпризначення «Білі берети», волонтери якого багато зробили для організації надання медичної допомоги у надзвичайних ситуаціях, підготовці інструкторів не лише на рівні області. Сюди приїжджали вчитися з усієї України. Тож створення одного з перших у нашій країні симуляційних центрів лише розширить можливості для цього.
Регіональний менеджер Східної Європи компанії «Медлайн» Володимир Грицина, який, до речі, брав участь в антитерористичній операції, продемонстрував сумку поліцейського, з якою виходять на чергування польські патрульні. В ній є комірець, який одягають потерпілим  у разі травмування шиї та хребта, голка для пневмотораксу, дихальна маска, прилад для пробивання скла та розрізання пасків безпеки, засоби для перев’язок, дезінфекції, кровоспинні препарати тощо. Комплектувати таку сумку в Україні можуть на власний розсуд, вважає Володимир Грицина. Головне, щоб вона була. Завідувач кафедри медицини катастроф та військової медицини університету Арсен Гудима вважає, що про це має подбати місцева влада. У Тернополі на перших порах таких сумок потрібно не менше тридцяти.

Тернопільська область.

 

 

Про деталі укладеної угоди розповіли Стефан Кущак, Степан Барна, Михайло Корда і Володимир Струк (зліва направо).

Фото автора.