У Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги письменника, проректора Національного університету «Острозька академія» Петра Кралюка (на знімку) «Таємний агент Микола Гоголь, або Про що розповідає «Тарас Бульба». У цьому літературознавчому дослідженні автор, серед іншого, робить сміливі припущення щодо «білих плям» у біографії Гоголя. Ось як він це пояснює:

— Інтригуючими досі залишаються питання, чому події у повісті «Тарас Бульба» відбуваються саме в місті Дубно, а не, скажімо, в Білій Церкві чи в інших містах Центральної та Лівобережної України, де Гоголь точно бував. Пише Гоголь і про Радивилів, зокрема, про митницю, яка там справді існувала. Натомість ніде в документах немає свідчень, що письменник подорожував цими місцями. То коли і за яких обставин він міг бути на Волині? Насправді є перелік адрес, де проживав Микола Гоголь. І там можна помітити великий розрив із літа 1829 року і фактично до кінця року. Тому достеменно невідомо, де в цей період він був. І це надзвичайно цікавий момент...
Тож автор припускає, що саме в цей період Микола Гоголь міг відвідувати Волинь. І цілком очевидно, робив це як агент таємної канцелярії царської «охранки», куди, ймовірно, потрапив на службу. Адже саме тоді надійшла інформація, що на території Волині поляки готували повстання. Тому туди й послали агента.
Загалом книга Петра Кралюка ставить більше запитань, ніж надає відповідей. Не акцентує автор уваги також на приналежності Гоголя до української чи російської літератур. Проте вважає, що митці, які народилися і мешкали в Україні, мають розглядатися в контексті української літератури.

Євген ЦИМБАЛЮК, письменник.

Млинів
Рівненської області.

Фото автора.