Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга.  21-й тур.

15 березня. «Металург» (Донецьк) — «Іллічівець» (Маріуполь). 1:1. 1 800 глядачів. Рефері — Головков (Сєверодонецьк). Голи: Мораєс, 48 — Чурко, 29.

«Карпати» (Львів) — «Волинь» (Луцьк). 0:1. 5 700 глядачів. Рефері — Березка (Київська область). Гол: Козьбан, 76.

«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Севастополь». 3:0. 10 209 глядачів. Рефері — Кутаков (Бровари). Голи: Селезньов, 18, 36, Коноплянка, 85.

16 березня. «Ворскла» (Полтава) — «Зоря» (Луганськ). 1:1.  3 700 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Яхович, 50 — Болі, 38.

«Металург» (Запоріжжя) — «Шахтар» (Донецьк). 0:3. 9 800 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Адріано, 22, Тейшейра, 29, 81.

«Металіст» (Харків) — «Говерла» (Ужгород). 1:1. 11 484 глядачі. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Папа Гуйє, 16 — Шарпар, 7. Вилучено Ороса («Говерла», 70, грубий зрив атаки).

«Таврія» (Сімферополь) — «Динамо» (Київ). 1:2. 11 535 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Бурдужан, 90+1 — Мбокані, 38, Ярмоленко, 50.

На всіх стадіонах, де відбувалися матчі туру, панувала атмосфера патріотизму, єднання і соборності України. І все було щиро, звісно, без жодних підготовчих акцій. Зрозуміло, що така обстановка найкращим чином впливала на учасників матчів.

Захопливим вийшло західне дербі. Щоправда, львів’яни, як і належить господарям, мали чималу ігрову перевагу. Вже в дебюті зустрічі відмінні нагоди не використали Бартулович, Гладкий: в одному випадку забракло точності, в другому — врятував воротар лучан.

Після відпочинку ситуація на полі вирівнялась, але при цьому «Волинь» майже не підходила до чужих воріт, зумівши відсунути гру від власних. Та чи не перший гострий випад гостей став результативним: Козьбан, якого загубили оборонці «Карпат», отримав точну передачу від Бікфалві та завершив справу. Як потім львів’яни не бігали, не намагалися врятуватися, та потяг уже рушив.

Якісну гру — переконливу, злагоджену і гостру — продемонстрував «Дніпро». Бомбардирський хист підтвердив Селезньов. Тепер він, за відсутності Девича, котрий нині грає за кордоном, перший хлопець на бомбардирському селі. Окрім Євгена на добрі слова заслуговують його колеги — Ротань, Коноплянка, Матеус.

Лідер у Запоріжжі, либонь, планував легку прогулянку. Але побачивши, що «Металург» може покарати його за зверхність, додав обертів, завівся і незабаром двічі змусив господарів капітулювати.

Спочатку Фернандо перехопив м’яч на чужій половині поля і вивів на зручну позицію Адріано. А потім «гірники» розіграли красиву комбінацію, яку розпочав та завершив Тейшейра, а допомагали йому Шевчук і Адріано. «Шахтар» виграв і другу половину зустрічі — ефектну багатоходівку знову завершив Тейшейра.

Не секрет, що «Металіст» має певні кадрові труднощі. Та й «Говерла» змушена була грати без замін, вдавшись до експериментів з тактичною розстановкою. У неї сьогодні — наполовину нова команда: у стартовому складі з’явилися шість новобранців.

Як не дивно, але саме гості першими заволоділи ініціативою і зрештою провели логічний гол. Щоправда, Шарпар забив внаслідок помилки Папа Гуйє (на знімку) — сенегалець просто подарував м’яч супернику. Пізніше центральний оборонець слобожанців реабілітувався, зрівнявши рахунок.

Нарешті, про київський поєдинок. Динамівці, виступаючи на своєму стадіоні в ролі гостей, зустріли доволі серйозний опір з боку «Таврії». Сімферопольці під орудою нового для себе, але відомого в Україні болгарського тренера Ніколая Костова, мали вигляд досить боєздатного колективу. У їхньому стартовому складі з’явилося троє новачків.

У киян порівняно з другою зустріччю проти «Валенсії» суттєвих змін не відбулося. От лише Мбокані знову опинився на вістрі атаки і виправдав свою присутність на полі в кінці першого тайму, високо вистрибнувши після подачі кутового. Динамівці мали помітну перевагу, але все нанівець зводила негода, впливаючи на їхню здатність краще завершувати атаки.

Однак після відпочинку Ярмоленко дуже швидко подвоїв рахунок, скориставшись ефектним проходом і націленою передачею Ленса. «Таврія» намагалася повернути інтригу поєдинку, але забила буквально перед фінальним свистком, коли помилився Хачериді.

Фото ФК «Металіст».