У Київському історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського відбувся випуск учасників програми «Onlіne Workplace Englіsh for Dіsplaced Person» («Ділова англійська онлайн для вимушених переселенців»). Проект було втілено за активної підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

— Ми активно підтримували й підтримуватимемо такі проекти. Адже всі, без винятку, мають право на освіту. У тому числі й ті, хто опинився у складних життєвих обставинах, і тим більше, якщо це люди з обмеженими фізичними можливостями, — сказав «Голосу України» аташе Посольства США в Україні Кевін МакКой.
По Інтернету вісім місяців по шість годин на тиждень дистанційно й два рази на місяць у режимі face-to-face — так відбувалися заняття для кількох десятків учасників програми з Києва, Дніпра, Харківської, Луганської, Донецької, Одеської та Миколаївської областей.
— Основна проблема, з якої стикаються переселенці, — це працевлаштування, — зазначила представник центрального апарату Державної служби зайнятості Людмила Страшко. — А знання англійської мови, тим більше на рівні ділової, дає можливість їм бути більш конкурентоспроможними на ринку праці.
Один із випускників програми — Владислав Блажко. У дитинстві залишився без родини, виховувався в дитячому будинку, в 20 років дістав тяжку травму й тепер прикутий до ліжка, мешкає у геріатричному центрі.
— Хочу захищати права людей, які живуть у спеціальних соціальних установах, — каже Владислав. — Цього року я закінчив вечірню школу, отримав атестат. І тепер зможу вступати до вишу на спеціальність «Право». Прагну на власному прикладі показати, що навіть у такій ситуації, як моя, є можливість навчання і дистанційного працевлаштування. А навчання в групі з вивчення англійської мови дало мені нове коло спілкування, друзів, стало «вікном у великий світ».
Посольство США в Україні подарувало Владу сучасний ноутбук. Тепер, завдяки знанню англійської і новій комп’ютерній техніці, можливості хлопця, та й увесь світ довкола нього стануть у тисячі разів ширшими за його маленьку кімнату в геріатричному інтернаті.