З метою вкотре підтвердити територіальний суверенітет і морські права та інтереси Китаю в Південно-Китайському морі, а також активізувати співпрацю з іншими країнами в Південно-Китайському морі та захищати мир і стабільність в Південно-Китайському морі, Уряд Китайської Народної Республіки заявляє:
І. Архіпелаг Наньхай (острови в Південно-Китайському морі) складається із острова Дунша, групи островів Сиша, Чжуншу і Наньша. Діяльність китайського народу в Південно-Китайському морі почалася більше 2000 років тому. Китай став першою державою, яка виявила, дала назву і початок вивченню і використанню архіпелагу Наньхай і прилеглим територіальним водам, а також постійно і ефективно встановила мирним шляхом юрисдикцію над ними, створивши, таким чином, територіальний суверенітет і відповідні права та інтереси в Південно-Китайському морі.
Після закінчення Другої світової війни Китай відновив права суверенітету над архіпелагом Наньхай, який був незаконно окупований Японією під час військової агресії проти Китаю. З метою посилення контролю та управління територією островів Наньхай, Китайський Уряд у 1947 році переглянув і вніс корективи в гео-
графічні назви архіпелагу Наньхай, письмово задекларувавши ці зміни в «Короткому географічному звіті про острови в Південно-Китайському морі», зробивши відповідні правки в навігаційну карту Південно-Китайського моря, на якій загальна територія архіпелагу була відзначена пунктирною лінією. Ця карта була офіційно опублікована Китайським Урядом і стала відома всьому світу в лютому 1948 року.
ІІ. З моменту свого заснування 1 жовтня 1949 року Китайська Народна Республіка твердо відстоювала права на територіальний суверенітет, морські права та інтереси Китаю в Південно-Китайському морі. Ряд правових документів, таких як Декларація Уряду Китайської Народної Республіки про територіальні води Китаю 1958 року, Закон Китайської Народної Республіки про територіальне море та прилеглу морську зону 1992 року, Закон Китайської Народної Республіки про спеціальну економічну зону і континентальний шельф 1998 року, Рішення Постійного комітету Всекитайських Зборів Народних Представників Китайської Народної Республіки про ратифікацію Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права 1996 року, ще раз підтвердили незаперечний територіальний суверенітет і морські права та інтереси Китаю в Південно-Китайському морі.
ІІІ. Виходячи з багатовікового досвіду китайського народу і китайського управління цією територією в ході тривалої історії, дана позиція незмінно підтверджувалася наступними китайськими урядами, а також відповідно до національного законодавства та міжнародного права, включаючи Конвенцію Організації Об’єднаних Націй з морського права, Китай володіє територіальним суверенітетом і морськими правами та інтересами в Південно-Китайському морі, зокрема:
1. Китай володіє суверенітетом над територією архіпелагу Наньхай (острів Дунша, група островів Сиша, Чжуншу і Наньша).
2. Внутрішніми територіальними водами і прилеглою морською зоною Китаю слід вважати архіпелаг Наньхай.
3. Спеціальною економічною зоною Китаю і континентальним шельфом також слід вважати архіпелаг Наньхай.
4. Острови в Південно-Китайському морі історично є територією Китаю.
Вищевказані положення застосовані відповідно до норм міжнародного права та міжнародної практики.
ІV. Китай завжди виступає рішуче проти вторгнення і незаконної окупації деякими державами ряду островів архіпелагу Наньша та діяльності, що утискає права і інтереси на території, що знаходиться під юрисдикцією Китаю. Китай схильний мирним шляхом вирішувати спірні питання за допомогою переговорів і консультацій з безпосередньо зацікавленими державами, беручи до уваги історичні факти і виключно відповідно до міжнародного права. Китай готовий докласти всіх зусиль для того, щоб укласти попередні домовленості з безпосередньо зацікавленими державами-сторонами, в тому числі дослідження вищезгаданої морської зони, ведення взаємовигідної співпраці, щоб спільно захищати мир і забезпечити стабільність у Південно-Китайському морі.
V. Китай поважає і підтримує свободу судноплавства і незалежного повітряного простору, яким користуються всі держави, відповідно до міжнародного права в Південно-Китайському морі, а також готовий до співпраці з іншими прибережними державами і міжнародним співтовариством, з метою забезпечення безпеки і безперешкодного доступу до міжнародних судноплавних шляхів сполучення в Південно-Китайському морі.

Друкується на вимогу Посольства КНР в Україні.