* До кінця березня відбудеться масштабний секвестр державного бюджету — і нічого зайвого.

* Нелегітимна влада Криму заявила про наміри націоналізації майна на півострові — про все або нічого.
* Кримчан попросили не панікувати — і запанікували!
Усе в «порядку», але ще не на мазі
Міністр фінансів Олександр Шлапак повідомив громадськість про ухвалення порядку використання та економії коштів місцевих бюджетів відповідно до стратегічного бюджетного плану на рік нинішній ( читай «Баланс...» за минулий тиждень). Порядок запроваджує спецрежим для органів місцевої влади. По-перше, капітальні та інші видатки не фінансуватимуться, доки території не позбудуться боргів за енергоносії та в заробітних платах. По-друге, до кінця місяця місцеву владу зобов’язано відшукати резерви для збільшення своїх доходів на два відсотки і скорочення своїх видатків — на один відсоток.
Чомусь мені здається, що такі резерви будуть віднайдені, бо плани офіційного Києва, як на мене, поки що збігаються з намірами місцевих держадміністрацій, як-то — ліквідувати конвертаційні центри, нелегальний обіг спирту і лікеро-горілчаних виробів, розширити сферу платних послуг тощо. Утім, про те саме йшлося і за інших «порядків», але такого, щоб їх створювали під суворим контролем громадськості, ще не було. Не першої свіжості також обіцянки повернути з офшорів незаконно виведені капітали, але по сприяння у спеціально уповноважені міжнародні інстанції ще не зверталися. На меті, до слова, не тільки це. Ще й повернути через суди капітал олігархів, які дременули з країни. І найголовніше: жодна українська влада ще не мала такого потужного деструктивного чинника, як присутність на своїй території окупаційних військ.
Підсумую: жорсткий і масштабний секвестр доходів істотно скоротить внутрішній попит, вважай — підойму економічного розвитку. Нового формату макропоказників потребують і скорочення валової доданої вартості, яка створюється у Кримській автономії, і значно вищий інфляційний фон.
Дискусії щодо макропоказників ще тривають між Мінфіном та Міністерством економічного розвитку і торгівлі, але про свої висновки Олександр Шлапак уже заявив: цього року ВВП країни не зросте. На тлі політичних негараздів, які відбувалися звітного тижня на Кримському півострові, це не дивно.
За лічені дні до референдуму
Усі події, які розгорталися на Кримському півострові напередодні аферного плебісциту, щодня асоціювалися з драматургією Джонатана Свіфта. Очевидно тому, що урядові самопризначенці асоціювалися з ліліпутами, а за Гуллівера виступала АРК. Може, Рустам Теміргалієв і почував себе Папою Римським, коли повідомляв про плани націоналізувати «Чорноморнафтогаз» вкупі з активами Укрзалізниці, допускаю, що він має вже кандидатуру і на пост директора Чорного моря, але то були слова не мужа, і навіть не дитини, а так собі — чоловічка.
У цю хвилину Сімферополь бігав і метушився у безпорадних пошуках працюючих банкоматів. Постанова нелегітимного прем’єра Сергія Аксьонова, яку він згодом сам і дезавуював, стосувалася обмежень видачі готівки трьома сотнями гривень — і люди кинулися за грішми.
В Алупці мені розповіли про чоловіка, у якого мовою оригіналу «руський поп оттяпал» пару соток земельного наділу. Очевидно після заяви Теміргалієва націоналізувати все на користь спецфонду заметушилися і в Алупці.
Сергій Аксьонов заявив про плани націоналізувати флот ВМС України, видобуток нафти і газу передати російському «Газпрому» — це зірвало з місць сім’ї моряків. Ніщо так не здіймає паніку, як заклик не панікувати. Тим паче, коли закликають фактично на окупованій військовими території.
Підсумую: півострів, справді, нагадував зв’язаного по ногах і руках Гуллівера. Ринки нерухомості й курортна галузь не подавали ознак життя (і не подаватимуть найближчі місяці, незалежно від результатів фарсу з референдумом). Серед тижня зросли ціни на продовольство і пальне. Якщо зважати, що доходна частина бюджету автономії формується, зокрема, за рахунок акцизів, то це може принести швидкоплинний позитивний ефект. Але розраховувати, що зростатимуть надходження від прибутку навіть «націоналізованих» підприємств, не доводиться. Крим — дотаційний регіон. І таким він залишиться надовго.
Мал. Сергія ВЕЛЬМОЖКА.
Думка експерта
Аналітик міжнародного Центру перспективних досліджень Олександр Жолудь:
«Скорочення торкнеться значної частини населення, але водночас треба провести секвестр таким чином, аби найбільш незахищені не постраждали... Треба розуміти, що, окрім питань з бюджетом, у нас буде ще й підвищення тарифів. Для того, аби врешті-решт скоротити видатки на компенсацію тарифів, яка здійснюється зараз із бюджету. Відповідно, люди, які витрачають на це значну частину доходів, постраждають. І треба передбачити гарантовану пряму допомогу для такої категорії українців».
Думка експерта
Екс-голова Фонду держмайна України Олександр Бондар:
«Те, що відбувається у Криму, — заяви про націоналізацію об’єктів держвласності на півострові — не підкріплено і не обгрунтовано жодним законом. Це такий революційний порив людей, які не мають уяви про законодавство у сфері держмайна і про його реалізацію. Інакше як провокацію я такі заяви не сприймаю».