Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась з делегацією політичної групи «Альянс лібералів та демократів за Європу» в Європейському парламенті на чолі з Гансом Ван Бааленом (Президент АЛДЄ) та Петрасам Ауштревічусом (віце-президент АЛДЄ).

Під час зустрічі І. Геращенко зауважила, що український парламент сподівається на подальшу підтримку міжнародних партнерів щодо впровадження реформ у нашій країні, повідомляє секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради.

Сторони обговорили питання збереження санкцій проти Російської Федерації, безвізовий режим, наслідки референдуму в Нідерландах у контексті ратифікації Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною, виконання Мінських угод, наслідки для Європейського союзу результатів Brexіt та підсумки четвертої сесії Верховної Ради нинішнього скликання в контексті проведення реформ та адаптації законодавства до європейських стандартів.

І. Геращенко наголосила, що парламент прийняв весь пакет законодавчих актів, необхідних для надання безвізового режиму Україні та очікує від Європарламенту якнайшвидшого розгляду українського пакета.

Сторони приділили увагу питанню Мінських угод. Перший заступник глави парламенту наголосила, що безпековий та гуманітарний блок залишаються пріоритетними для України. Вона поінформувала колег про щоденні факти порушення режиму тиші, зростання кількості обстрілів, загиблих і поранених, перешкоджання роботи місії СММ ОБСЄ з боку бойовиків.

Також І. Геращенко зазначила, що Україна розглядає як пріоритетне питання відновлення контролю на кордоні та вимагає створення в рамках мінського процесу відповідної робочої групи. Крім того, було порушено питання посилення спільної боротьби за звільнення заручників і політв’язнів, яких утримують на окупованих територіях та в РФ.

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила: Україна займає жорстку позицію щодо необхідності створення міжнародного трибуналу для розслідування трагедії з «Боїнгом-777» малайзійських авіаліній.

Інформуючи про роботу законодавчого органу, вона повідомила, що протягом четвертої сесії парламент прийняв низку важливих законів, зокрема щодо децентралізації, судочинства та боротьби з корупцією.

Народний депутат від фракції «Самопоміч» Олена Сотник, яка також брала участь у зустрічі, наголосила на необхідності боротьби з російською пропагандою та на важливості запровадження конкретного механізму боротьби з брехнею та подвійними стандартами пропаганди Російської Федерації.

Депутати Європарламенту, у свою чергу, зазначили, що злочини, які відбуваються на міжнародній арені, мають обов’язково фіксуватися та розслідуватися. Україна має збирати усі докази порушення прав людини бойовиками незаконних терористичних угруповань та російськими військовими і надавати цей фактаж міжнародній спільноті. Це сприятиме збереженню санкцій проти Російської Федерації як країни-агресора.

 

 

Ірина Геращенко та Ганс Ван Баален. 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.