— З 1 липня цього року вкотре підвищили тарифи для населення, — обурюється один із учасників учорашньої акції під стінами Кабміну, активіст Громадянської компанії «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський. — Це вже вкотре за останні роки?! Отже, ми вимагаємо оголосити мораторій на підвищення тарифів на електроенергію, опалення, природний газ, гаряче і холодне водопостачання, житлово-комунальні послуги; скасувати всі прийняті з 1 січня минулого року постанови регуляторних органів про підвищення тарифів; провести під громадським контролем незалежний аудит господарської та фінансової діяльності державних і приватних компаній, що надають послуги з електропостачання, опалення, постачання природного газу, гарячої та холодної води, житлово-комунальні послуги. Інакше ладу не буде, — переконаний пан Віталій. 

З цього приводу зовсім небезпідставними видаються слова стурбованих співвітчизників, що діляться думками в Інтернеті — а де нині висловиш наболіле, коли не там (!) — що перш ніж підвищувати тарифи, деручи три шкури з власних громадян, влада мала б збільшити мінімальні зарплати та пенсії, провести енергоощадні заходи, навести лад у енергогосподарстві країни, а не роздати його за безцінь у приватні руки скоробагатьків. Те ж, що коїться нині, — знущання з власного народу, звичайнісіньке шкуродерство. Чим платити, якщо мінімальна пенсія становить трохи більше 1000 грн., а рахунки з початком опалювального сезону, будьте певні, зростуть у рази?!! Звісно, лякати безпомічних пенсіонерів приватними колекторами та законами, що дозволять відбирати житло за комунальні борги, легше, ніж подбати про громадян!..

На субсидії, що ними так вихваляються високопосадовці, надії мало! Здоровий глузд та елементарне розуміння економічних законів мали б примусити можновладців усвідомити, що вони — субсидії — реально б врятували, аби їх отримувала невелика частина нужденних співвітчизників, скажімо, відсотків 10—15. Якщо ж з простягнутою рукою більша половина населення — а за останніми відомостями — понад 60 відсотків — і це далеко не межа, які ще докази потрібні, що економіка на ладан дихає, а зі сфери субсидій ростуть величезні корупційні ноги?

Зате глава Кабміну Володимир Гройсман тішиться, що уряд та парламент виконали всі вимоги за програмою МВФ. А услід за ним і міністр фінансів Олександр Данилюк очікує на черговий транш кредиту від МВФ вже цього місяця, а до кінця року Україні обіцяють понад 4 млрд.! От тільки, чим віддаватимете, коли вже сьогодні тарифи на газ, принаймні власного видобутку, за твердженнями експертів, завищено у 3—4 рази! Куди далі піднімати?

Думка експерта

Валентин Войтків, директор Центру стратегічних комунікацій:

Вирішення тарифного питання нині, як ніколи, актуальне для української влади. І від того, як вона його вирішить, залежить майбутнє уряду та і, напевно, парламенту.

Якщо влада спроможеться модернізувати систему субсидій, з часом перейти на монетизацію пільг, швидкими темпами створити умови для конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг, тоді Володимир Гройсман на деякий час збереже свою посаду, а теперішній склад Верховної Ради продовжить свою роботу.

Інакше на нас очікують дочасні парламентські вибори та зміна уряду. Опозиційні сили — «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Самопоміч» та інші тарифну тему зробили центральною, вони вважають її ахіллесовою п’ятою влади. Якщо цим партіям, а до цього йде, вдасться заручитися підтримкою місцевих органів влади, рівень легітимності владних політичних сил впаде ще більше. Як і рівень підтримки, який і без того досяг критичних позначок у 5—15% від загального числа виборців.

 

 

 

На знімку: під час акції біля Кабміну.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

До речі

На сесіях Березівської й Арцизької міських рад на Одещині депутати ухвалили рішення щодо введення мораторію на підвищення тарифів з 1 липня 2016 року.

Також на засіданнях було затверджено рішення про звернення до Верховної Ради України та Кабміну. Депутати місцевих рад збираються вимагати в уряду оприлюднити методику розрахунків тарифів.

18 липня, під час спеціальної наради в уряді за участі міських голів великих міст Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман назвав «безперспективним» рішення місцевих рад про мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.