Рішення щодо запровадження безвізового режиму для українців очікується у жовтні. Про це нинішнього тижня заявив Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Хан у Брюсселі за результатами перемовин із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та Президентом Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером, інформує прес-служба українського уряду.

Співрозмовники також обговорили питання щодо ратифікації Угоди про асоціацію України із Євросоюзом та перспективи поглиблення двосторонньої співпраці, зокрема в торговельній, економічній, енергетичній та авіаційній сферах.

Президент Європейської комісії запевнив у підтримці Європейським Союзом суверенітету та незалежності нашої держави. Він зауважив, що ЄС задоволений темпом реформ в Україні, разом із тим закликає уряд пришвидшити здійснення необхідних змін.

За словами В. Гройсмана, Україна виконала всі заходи, передбачені Меморандумом про співпрацю із Міжнародним валютним фондом, залишилися декілька технічних деталей, і уряд працює над їх вирішенням.

Відповідаючи на питання щодо можливостей прийняття необхідних законів парламентом задля продовження співпраці з МВФ, Прем’єр-міністр зауважив, що зараз не потрібно приймати нового законодавства. Він зазначив, що з травня була проведена технічна робота із місією МВФ, «було визначено, що потрібно зробити, і це було зроблено».

Співрозмовники дійшли згоди, що Україна та Європейський Союз мають об’єднати зусилля для того, аби забезпечити виконання Мінських домовленостей з боку РФ. В. Гройсман зауважив, що питання безпеки на сьогодні є одним із найголовніших пріоритетів. За його словами, говорити про вибори на Донбасі та реінтеграцію території можливо лише після того, як з української території буде виведено російські війська, озброєння, з’явиться поліцейська місія ОБСЄ...

Також В. Гройсман у Брюсселі зустрівся із Президентом Європейської Ради Дональдом Туском. Прем’єр-міністр закликав Д. Туска долучитися до ухвалення рішень щодо найшвидшого запровадження безвізового режиму для громадян України, завершення ратифікації Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, підписання Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС.