Створення природоохоронних територій для збереження довкілля є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Про це під час наради щодо створення національного природного парку «Холодний Яр» у Черкаській області сказала Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. В обговоренні також взяли участь народні депутати, урядовці, представники обласної та місцевої влади, науковці.

І. Геращенко зазначила, що, наприклад, у Швейцарії та Норвегії, які не входять до ЄС, але є надзвичайно розвинутими країнами насамперед у питаннях захисту екології і природного середовища, відсоток площі природоохоронних територій в рази більший, ніж у нашій країні. «Від цього виграють громади, села, хутори і громадяни. Тому дуже важливо, щоб усі, хто підтримує євроінтеграцію в теорії, підтримували її і на практиці», — переконана вона.

За словами Першого заступника глави парламенту, нині природно-заповідний фонд у загальній площі України становить лише 6,3 відсотка. Це досить низький показник порівняно з країнами Європейського Союзу, тому маємо докладати зусиль, щоб Угода про асоціацію виконувалася не лише в контексті адаптації законодавства, а й на практиці. І якраз на Черкащині нині є можливість створення чудового природного парку «Холодний Яр». До того ж це дозволить активніше залучати громадян до вивчення історії, захисту унікальної історичної спадщини та додасть Черкаській області туристичної привабливості.

Створення національного природного парку «Холодний Яр», переконана І. Геращенко, сприятиме збереженню природного середовища, захисту екології, створенню нових робочих місць, розвитку туристичного бізнесу та інфраструктури Черкащини та не передбачатиме жодних обмежень для жителів громади, а навпаки сприятиме розвитку області.

Перший заступник Голови Верховної Ради також нагадала, що під час четвертої сесії парламент ухвалив низку важливих законів у сфері екології та ратифікував Паризьку кліматичну угоду.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак висловив думку, що створення національного природного парку «Холодний Яр» сприятиме позитивному позиціонуванню України на міжнародній арені, збереженню історико-культурної спадщини Черкащини.

Він також повідомив, що середній показник природно-заповідного фонду у провідних країнах в середньому становить приблизно 20 відсотків, а в Словенії, наприклад — понад 35 відсотків. Тож Україні є над чим працювати, тим паче, що розширення природно-заповідного фонду передбачено Законом України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року» та Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року.

О. Семерак повідомив, що для створення національного природного парку вже проведено усі необхідні дозвільні та погоджувальні процедури, залишилося тільки отримати відповідні рішення органів державної влади Черкащини. Хоча на даному етапі проти створення парку виступають Кам’янська районна державна адміністрація і райрада, Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства та Державні підприємства «Чигиринське лісове господарство» і «Кам’янське лісове господарство».

За результатами наради вирішено активізувати діалог з місцевою громадою, поінформувати людей щодо основної концепцію, мети та наслідків створення національного природного парку «Холодний Яр».

ДОВІДКОВО

Холодний Яр — реліктовий лісовий масив, який має історичне та природоохоронне значення. Урочище займає площу 6804 га і розташоване на території двох районів Черкаської області — Чигиринського і Кам’янського.

За кількістю унікальних археологічних, історичних, наукових об’єктів, а їх тут налічується понад 150 найменувань, Холодний Яр посідає перше місце в Україні. У лісовому масиві та на полях навколо нього розкидані кургани скіфської доби та пізніших епох. У Холодному Яру археологи знайшли сліди всіх археологічних культур, починаючи з трипільської, яка зародилася за 5-4 тисячі років до нової ери.

У Холодноярських лісах збереглися залишки кількох древніх городищ, оточених земляними валами, а також руїни підземних церков і печер. Найбільше городище Скіфське або Мотронинське (VІ століття до н. е.), у центрі якого височіє пам’ятка архітектури — Троїцька церква.

Холодний Яр також пам’ятає гайдамацьке повстання XVІІІ століття та Холодноярську республіку початку XX століття. Свідком усіх цих подій є 1100-літній дуб Залізняка, який височіє біля села Буда.

 

 

Ірина Геращенко, Остап Семерак.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.