Республіканська партія США на конвенті (з’їзді) у місті Клівленді, штат Огайо, офіційно висунула Дональда Трампа кандидатом у президенти на виборах, призначених на 8 листопада.

За тиждень такий само з’їзд, або національний конвент, як їх тут називають, відбудеться у демократів у Філадельфії, штат Пенсільванія. Делегати повинні будуть ухвалити рішення стосовно висування кандидата, обраного на праймеріз, що недавно завершилися, а також затвердити політичну платформу на майбутні президентські вибори й домовитися про зміни у внутрішньопартійних процедурах і правилах.
Крім того, національні конвенти традиційно використовують як свого роду шоу для того, щоб продемонструвати єдність партії і представити її кандидата в ролі бажаного обранця, який має широку підтримку.
У результаті може скластися враження, що конвенти — це суто формальний, позбавлений драми захід, тим більше що цього року безумовні переможці праймеріз в обох партіях — мільярдер Дональд Трамп у республіканців і екс-держсекретар Гілларі Клінтон у демократів — стали відомі вже давно. Однак чого-чого, а несподіваних поворотів і драматичних перипетій у нинішніх президентських перегонах було хоч відбавляй в обох таборах, і поява нових сюрпризів мало кого здивує.
У республіканців відчуття підвішеності пов’язане із суперечливою постаттю Трампа, чиї висловлювання неодноразово спричиняли різку критику його ж однопартійців. Незважаючи на те, що в ході праймеріз він виборов потрібне для номінації число делегатів, проти нього ополчилася істотна частина партійної еліти, й спроби знайти йому альтернативу не припинялися до останнього.
Ось, наприклад, заголовок із суботнього випуску The Washіngton Post: «Антитрампівські делегати не полишають планів улаштувати переворот на конвенті». Йдеться про спроби внести зміни до існуючих правил, згідно з якими переважна більшість делегатів зобов’язана голосувати відповідно до результатів праймеріз у їхніх штатах. Антитрампівці ж виступають за те, щоб делегати на з’їзді мали волю самовираження і могли голосувати відповідно до власних переконань і морально-етичних поглядів. За повідомленнями преси, спроби протягти таке виправлення провалилися минулого четверга під час голосування з процедурних питань у комітеті з регламенту, де прихильникам Трампа вдалося «спрацюватися» з функціонерами з Республіканського національного комітету. Проте, як зазначає газета, зусилля партійних апаратників примусити всіх делегатів танцювати під їхню дудку спричинили обурення супротивників Трампа, і ті продовжують вишукувати способи хоч якось вплинути на хід конференції.
Хоча шансів на успіх у такого «бунту» мало, навіть у разі одностайного затвердження номінанта навряд чи можна буде говорити про реальний дух єднання партії. Вельми типова в цьому плані стаття, опублікована в авторитетному вашингтонському виданні Roll Call під заголовком «На з’їзді в Клівленді: партія в протиріччі сама із собою». Коментатор Нейтен Гонзалес зазначає, що в результаті висування Трампа чимало республіканських лідерів та інсайдерів опинилися в дражливій ситуації, коли їхні власні переконання увійшли в суперечність із волевиявленням партійних мас. «Низка видних республіканських діячів взагалі проігнорували Трампа й просто відмовилися від присутності на конвенції цього року», — пише автор. Насторожене ставлення до кандидатури Трампа позначилася і на інших аспектах планування конференції — деякі компанії, у тому числі Apple, Amazon, Coca-Cola, Mіcrosoft і Jpmorgan Chase & Co., або відмовилися від участі, або скоротили свій внесок порівняно з попередніми роками.
На тлі всього цього негатива рішення мільярдера обрати своїм напарником у президентських перегонах губернатора штату Індіана Майкла Пенса було розцінено політологами як крок у правильному напрямку. Вважається, що завдяки своєму досвіду роботи в Конгресі він допоможе компенсувати політичну недосвідченість Трампа й буде переконливий у ролі потенційного віце-президента. Пенс, однак, відомий також своєю крайньою консервативністю, зокрема з питань абортів і міграції, що може відвернути важливу частину електорату.
Тут замислитися є над чим, оскільки останнє опитування, проведене Wall Street Journal/NBC News, засвідчило, що Гілларі Клінтон продовжує лідирувати з відривом в 5%. Показово, що їй удалося зберегти розрив, незважаючи на галас, піднятий навколо різко критичної доповіді ФБР про порушення, допущені Клінтон під час перебування на посаді держсекретаря при використанні персональної електронної пошти. Проте, не вгледівши в діях Клінтон злочинного наміру, директор ФБР Джеймс Комі заявив, що немає підстав висувати проти неї обвинувачення у скоєнні кримінального злочину. Генеральний прокурор Лоретта Лінч із рекомендацією ФБР погодилася, демократи зітхнули з полегшенням і заявили, що питання закрите, зазначаючи при цьому, що сама Клінтон уже вибачилася за помилку й пообіцяла, що подібне більше не повториться.

 

 

На знімку: Дональд Трамп (праворуч) визначився із політиком, який у разі його перемоги на виборах стане віце-президентом, — це губернатор Індіани Майкл Пенс (ліворуч).

Фото Xіnhua/Укрінформ.