Учора у Міноборони розповіли про факт харчового отруєння двохсот бійців 169-го навчального центру «Десна», який стався ще у ... червні цього року. Тоді нібито проводили ряд перевірок продуктів, якими годували військовослужбовців, проте вони чомусь не дали результатів. «У зв’язку з цим міністр оборони ухвалив принципове рішення щодо проведення повторної перевірки якості продуктів у зазначеному підрозділі Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення», — заявив вчора на брифінгу у МО начальник цього центру підполковник Дмитро Марченко.

За його словами, до виконання цього завдання залучили фахівців Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» та їхню акредитовану незалежну лабораторію. І виявили справді страшні для здоров’я людини факти: у літню спеку продукти зберігалися при температурі +39 С, а у морозильній камері, де було м’ясо, зафіксовано +15С... Також встановили фальсифікацію сиру та вершкового масла. Разом із трансжирами вони містили бактерії кишкової палички та плісняві гриби. Інші інгредієнти солдатського раціону теж були далекі від норм і ГОСТів.
А харчування у 169-му навчальному центрі «Десна» здійснює компанія «Візит». Нагадаємо, за право хазяйнувати на солдатській кухні та годувати бійців через тендерні процедури борються компанії-постачальники. На кону — жирне держзамовлення за бюджетні кошти. Як правило, одні й ті. Зазвичай перемагає той, хто запропонує найнижчу ціну. До речі, «Візит» уклав річний договір з МО на суму у 400 млн. грн.
На жаль, безплатний сир буває лише у мишоловці... Це підтверджують факти харчових отруєнь у військових частинах, які набувають розголосу особливо у літній період.
Як пояснив підполковник Марченко, бійці «учебки» «Десна» постраждали через... чинні угоди з постачальниками. Адже згідно з ними перевірку продуктів проводить Центр ветеринарного забезпечення Міністерства оборони та видає відповідні сертифікати. Тож цей підрозділ військового відомства нині є головним підозрюваним у цій харчовій диверсії.
— Міністр оборони Степан Полторак дав вказівку Військовій службі правопорядку провести розслідування, яке вже триває, щодо перевірки фактів та причин укладення саме таких договорів та прописання саме таких вимог. До кінця тижня його результати представлять міністру. За результатами вирішуватимуться питання притягнення до відповідальності посадових осіб, які були причетні до цієї ситуації, передачі напрацьованих матеріалів до військової прокуратури. Також визначаться, як вестиметься претензійна робота з виконавцями послуги харчування, — повідомив начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення.
Він додав, що зараз перевіряють продукти ще у трьох військових підрозділах, якими опікувалася компанія «Візит».
У час, коли відбувалася прес-конференція у МО, керівник проекту реформування системи харчування ЗСУ Діана Петреня перебувала на килимі у Президента України — Верховного головнокомандуючого, де доповідала з цієї ситуації.