За минулу добу (дані на 20.07) терористи 54 рази відкривали вогонь по позиціях ЗСУ — гатили із заборонених мінометів, «зеніток» і БМП, повідомляє штаб АТО.
Українська розвідка заявляє про підготовку російсько-терористичних військ до активізації бойових дій на донецькому і слов’янському напрямках, інформує прес-служба ГУР Міноборони. Супротивник уточнює координати наших позицій, передає ці дані своїм артилерійським підрозділам. На 20—21 липня заплановано задіяти три комплекси радіоелектронної боротьби, зокрема Р-330 «Житель» на ділянці відповідальності 11-го окремого мотострілецького полку (Макіївка) 1-го АК ЗС РФ. Ворог продовжує зміцнювати свої передові позиції важкою технікою й артилерією.
Водночас військові експерти говорять про намір гібридних формувань здійснити прорив по лінії фронту вже у серпні. Кремлівський наполеон любить усілякі дати, тому не виключено, що активізація  керованих ним сил присвячена до Дня незалежності України й річниці Іловайської операції.
Але вже зараз супротивник здійснює різкі випади у бік українських військових і мирних мешканців. Нагадаємо, 18 липня терористи 78 разів обстріляли позиції сил АТО. У результаті чого ЗСУ зазнали значних втрат (порівняно з попередніми днями): сім воїнів загинули, чотирнадцять отримали поранення.
На це відреагував секретар РНБО Олександр Турчинов, у своєму коментарі заявивши, що «активні агресивні дії російських окупаційних військ призводять до системного погіршення ситуації на сході нашої країни».
За його словами, через дипломатичні канали Україна поінформувала своїх західних партнерів про порушення агресором Мінських домовленостей. «У разі продовження цих небезпечних тенденцій Україна вживатиме всіх необхідних заходів для захисту цілісності нашої країни й безпеки громадян аж до внесення до порядку денного РНБО питання про запровадження воєнного стану», — зазначив секретар РНБО.
Водночас офіційний Вашингтон назвав 18 липня найбільшим днем за кількістю жертв серед українських військовослужбовців на Донбасі протягом останнього періоду, висловивши стурбованість у зв’язку з порушенням режиму припинення вогню і невиконанням Мінських домовленостей. Про це заявив у вівторок під час брифінгу офіційний представник Державного департаменту США Марк Тонер.