БОМБА ДЛЯ ЖУРНАЛІСТА

 

Учорашній ранок для усіх вітчизняних мас-медіа розпочався із шокуючої новини -- у центрі столиці загинув відомий журналіст Павло ШЕРЕМЕТ. Автомобіль, яким наш колега їхав на ранковий радіоефір, вибухнув від безоболонкового саморобного вибухового пристрою. Його потужність, як зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці радник міністра внутрішніх справ Зорян ШКІРЯК, могла становити від 400 до 600 грамів у тротиловому еквіваленті.

 

Новини щодо цієї НП в інформаційному просторі оновлювалися мало не щогодини. Почали з'являтися заяви силовиків, політиків та представників влади. Одним із перших співчуття родині загиблого журналіста висловив і Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ. "Вранці я дізнався про загибель Павла Шеремета -- це шок... Українців вкотре хочуть залякати... Показове, цинічне вбивство журналіста -- це виклик українській демократії та усій правоохоронній системі", -- зазначив голова парламенту на своїй сторінці у Фейсбуці. Також Андрій Парубій закликав правоохоронні органи невідкладно розслідувати цей злочин та покарати замовників і виконавців вбивства. "Зло має бути покарано", -- вимагає Голова Верховної Ради.

 

Автомобіль Hyundai, на якому Павло Шеремет їхав на роботу, підірвався приблизно о 7:45 на перехресті вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка, напроти "МакДональдз". На місце одразу виїхала слідчо-оперативна група Головного управління Нацполіції у Києві. Невдовзі резонансний злочин узяли "під особистий контроль" і очільники силових відомств, і прокуратур, включно з Генеральною, і навіть міністр інформполітики Юрій СТЕЦЬ. На своїй сторінці у соцмережі він написав: "На засіданні уряду ініціюємо створення Міжвідомчої робочої групи силових органів влади задля якнайшвидшого і якісного розслідування загибелі Павла. Для держави і кожного з нас є вкрай принциповим довести, що свобода слова і професійна робота журналіста -- цінності, які більш ніж вагомі. Особливо в цей час викликів".

 

На місці події працювали слідчо-оперативні групи Головного та районного управлінь поліції, працівники апарату прокуратури міста, процесуальні керівники. Правоохоронці вилучили записи з камер відеонагляду, встановлених у районі вибуху автомобіля, в якому загинув журналіст, авто відправили на експертизу. Розслідування злочину доручено СУ ГУ НП в Києві, процесуальне керівництво здійснюватиме прокуратура міста Києва.

 

Уже під обід стало відомо й про основні версії, які розглядатиме слідство. Це -- професійна діяльність журналіста та дестабілізація ситуації в центрі України. Про це заявив генеральний прокурор Юрій ЛУЦЕНКО під час наради з керівниками силових структур у Президента Петра ПОРОШЕНКА, повідомила прес-служба Глави держави.

 

НАША ДОВІДКА

 

Павло ШЕРЕМЕТ -- білоруський, російський та український журналіст телебачення, радіо та періодичних видань -- народився в Мінську. Останні п'ять років жив та працював у Києві.

 

Перше відоме журналістське розслідування він провів у липні 1997 року в Білорусі -- про ситуацію на білорусько-литовському кордоні. Авторів репортажу, зокрема і Павла, заарештували за звинуваченням у незаконному перетині державного кордону Білорусі. Йому інкримінували отримання грошей від зарубіжних спецслужб і незаконну журналістську діяльність. На захист Шеремета тоді виступив президент РФ Борис Єльцин...

 

Стосовно президента Білорусі Павло Шеремета займав опозиційну позицію. Засноване ним інтернет-видання "Белорусский Партизан" -- одне з найбільш відвідуваніших у Білорусі. Сайт доволі часто публікує критичні матеріали щодо влади країни. Наприкінці березня 2010 року стало відомо про позбавлення Шеремета громадянства Білорусії...

 

Починаючи з 2012 року він активно працює в українських ЗМІ. Займався журналістськими розслідуваннями...

 

Щодо його нагород

 

У 1998 році, за даними Вікіпедії, Павло Шеремет отримав премію Міжнародного комітету захисту журналістів за внесок у розвиток свободи слова, був номінантом премії ТЕФІ як найкращий репортер 1999 року і фіналістом ТЕФІ 2001 року в номінації "Журналістське розслідування" за фільм "Дике полювання", у 2003 році -- в номінації "Публіцистична програма" за документальний фільм "Раб і його жінки". У 2002 році став лауреатом премії ОБСЄ за демократію та за захист прав людини в галузі журналістики.

 

Ірина ЛЬВОВА.

 

Голос України