Центральна виборча комісія розпочала процес прийняття протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в семи одномандатних виборчих округах на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня 2016 року. Здійснювати цей процес комісія буде в режимі продовжуваного засідання, яке завершиться тільки після прийому останнього з доставлених до ЦВК протоколів ОВК.

 

Перша про свою роботу з організації проміжних виборів народних депутатів України відзвітувала окружна виборча комісія ОВО №206 (Чернігівська область), голова якої передав відповідний протокол для подальшого опрацювання. У 206-му окрузі, як ми вже повідомляли, перемагає Максим Микитась. Також фактично визначилися переможці в низці інших округів: у 23-му (Волинська область) — Ірина Констанкевич, у 27-му (Дніпропетровська область) — Тетяна Ричкова, у 183-му (Херсонська область) — Юрій Одарченко.

В окрузі №85 (Івано-Франківська область), за повідомленням нашого власного кореспондента Галини Брухаль, після опрацювання 100 відсотків виборчих протоколів перемогу здобув Віктор Шевченко. За кандидата від УКРОПу проголосували 11 043 виборці (21,19 відсотка). На другому місці представник БПП — Сергій Насалик з результатом у 10 278 голосів (19,72). Третьою за симпатією виборців стала претендент від «Батьківщини», колишній народний депутат Ольга Сікора. Її підтримали 13 відсотків краян (6773 виборці).

А от виборчий округ №151 (Полтавська область), де, за попередніми даними, лідирує представник «Батьківщини» Руслан Богдан, продовжує штормити. Зокрема, представник «Батьківщини» народний депутат Іван Крулько заявив, що влада вдається до штучного затягування встановлення результатів виборів у цьому окрузі. «Окружний виборчком направив на перерахунок результати із семи виборчих дільниць. Перерахунок з однієї зайняв три години і не виявив розбіжностей з первинним протоколом. Це має вигляд навмисного затягування офіційного встановлення результатів виборів. Наш кандидат Руслан Богдан отримав таку істотну перевагу, що перерахунок кількох дільниць не може змінити результат виборів», — наголосив він і додав, що комісії залишилося підрахувати результати лише з однієї дільниці, що після того, як впродовж одного дня було три повідомлення про замінування, на вечір до цього додалися вимкнення світла в приміщенні райдержадміністрації в місті Лохвиця, де засідає ОВК, та відсутність кворуму, оскільки деякі члени ОВК «ніби за командою залишили засідання».

Ще один представник «Батьківщини» народний депутат Ігор Луценко вбачає в цьому цілеспрямовану акцію з недопущення офіційного встановлення результатів виборів та визначення законного переможця. Учора на своїй сторінці у Фейсбук він повідомив, що опівдні розпочався обшук в будинку голови ОВК 151-го округу в рамках кримінального провадження, яке начебто було порушено за заявою народного депутата від Блоку Петра Порошенка Олександра Черненка щодо ознак підкупу виборців. «Сьогодні (у середу. — «Голос України») початок роботи комісії було призначено на 12-ту годину, але, судячи з усього, цього не станеться, адже триває обшук, голова окружної виборчої комісії може бути на слідчих діях. Члени ОВК дуже залякані», — повідомив він і додав, що обшук також проходить у штабі «Батьківщини» в Лохвиці. Висловивши здивування такою оперативною реакцією з боку правоохоронних органів, І. Луценко зазначив, що, як депутат, написав сотню заяв, але за жодною місцева поліція так оперативно не бігла того ж дня до суду та не отримувала рішення про дозвіл на обшуки. Приміщення ОВК опечатано і взято під охорону батальйоном «Полтава» та місцевою поліцією.

Натомість народний депутат Олександр Черненко переконаний, що саме «Батьківщина» зробили все для того, щоб ситуація на 151-му виборчому окрузі була далека від принципів вільних і демократичних виборів. Про це заявив народний депутат, член фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Черненко, який відстежує перебіг виборчої кампанії та встановлення результатів виборів на виборчому окрузі №151 на Полтавщині.

«Уся Україна бачила відео, на якому керівник штабу кандидата від «Батьківщини» займався прямим підкупом членів комісій», — заявив він та підкреслив, що будь-які обвинувачення влади у фальсифікації є безпідставними. «Я не розумію будь-яких обвинувачень на адресу влади, оскільки навіть кандидата від Блоку Петра Порошенка на цих виборах у виборчому окрузі №151 не було зареєстровано», — сказав О. Черненко. Тож, на його думку, за всіма цими заявами криється бажання приховати велику кількість фактів, які свідчать про порушення виборчого законодавства саме представниками «Батьківщини». «За нашими оцінками, від кандидата Богдана («Батьківщина») і його технічних кандидатів, а таких налічувалося аж 23, було заведено у виборчі дільничні комісії 2700 осіб. Навіть якщо врахувати, що всім цим людям було заплачено гроші, як це видно з відео, то ми розуміємо, що як мінімум 2700 голосів було куплено. Тому сьогодні заявляти, що влада фальсифікує вибори як мінімум не коректно», — наголосив народний депутат. О. Черненко висловив переконання, що якщо кандидат від «Батьківщини» справді переміг, то немає нічого страшного у чесному і прозорому перерахунку голосів. «Якщо «Батьківщина» та її кандидат впевнені, що вони перемогли, то чому бояться перерахунку голосів і вимагають, щоб цього перерахунку не було», — запитав він та закликав окружну виборчу комісію діяти за законом та у відведений законодавством термін встановити результати виборів.

Зазначимо, що станом на вчора у 151-му окрузі залишилося порахувати результати лише з однією із 226 дільниць.

Вл. інф.