Тараканівський форт (на знімку), що в Дубенському районі на Рівненщині, -- унікальна фортифікаційна споруда ХІХ століття -- міг би стати ще одним об'єктом на туристичній мапі області. Принаймні, такі плани виношує громада регіону і домагається їх втілення останні десять років. Але справа не рушила з місця, оскільки Тараканівським фортом опікується Міністерство оборони України і до цього часу воно відмовлялося передати споруду на баланс області.

 

Але остання відповідь МОУ голові Рівненської ОДА Олексію МУЛЯРЕНКУ вселяє надію, що цей унікальний форт таки передадуть. Зокрема, в листі йдеться: "ураховуючи, що зазначений майновий комплекс використовуватися для потреб Збройних Сил України не планується, неодноразові звернення Рівненської ОДА,... з метою збереження пам'ятки архітектури XIX ст. та створення на її базі унікального та сучасного туристичного об'єкта України, Міністерство оборони України надає згоду на передачу цілісного майнового комплексу військового містечка № 13 у с. Тараканів Дубенського району Рівненської області".

 

"Отримання згоди від Міноборони -- це вже велика перемога. Нам вдалося зробити те, чого не вдавалося протягом останніх десяти років. Але це лише початок. Потрібно також, щоб уряд ухвалив відповідну постанову про передачу форту, а депутати Рівненської обласної ради дали згоду на його прийняття в комунальну власність. Лише після цього ми зможемо звертатися до Міністерства культури та отримати статус пам'ятки архітектури для Тараканівського форту. Депутати попереднього скликання вже давали таку згоду, тож наразі наші юристи вивчають, чи можемо ми скористатися тим рішенням, чи нам потрібно чекати сесію та ухвалювати нове", -- каже Олексій Муляренко.

 

Олександра ЮРКОВА.

 

Рівненська область.

 

Голос України