На головній площі Кременчука нарешті демонтували постамент пам'ятника Леніну, що простояв тут без скульптури вождя майже два з половиною року (на знімку).

 

Найбільший на Полтавщині пам'ятник комуністичному ідолу ще в лютому 2014 року за власною ініціативою й за допомогою своєї спецтехніки зняли з постаменту місцеві підприємці й політики-націоналісти. Один з них тоді намагався очистити площу біля міськради і від п'єдесталу (з огляду на ребристу форму кременчужани називали його "стаканом").

 

Однак він виявився міцнішим не тільки за скло. Як з'ясувалося, той ребристий чавунний циліндр при встановленні пам'ятника в 1971 році наповнили залізобетоном із товстою арматурою. Тож дві попередні спроби підприємця-націоналіста розбити його були безуспішними. При цьому біля постаменту зняли кам'яні плити і, власне, перетворили довколишню територію на смітник...

 

Зрештою, тільки тепер ініціатор знесення, котрий очолює будівельну фірму, привіз до Кременчука з іншого міста потужний гідромолот. На ці роботи з міського бюджету навіть виділили 90 тисяч гривень. Гідромолот було встановлено на екскаваторі зі своєрідним "хоботом", що закінчувався ударним "ломом". Останнім і "клювали" постамент майже півдоби, доки він не розлетівся на друзки...

 

Рештки чавунної конструкції передали комунальному підприємству "Благоустрій Кременчука", де зберігається і бронзова скульптура вождя. Все те планують здати на металобрухт. Місце, де стояв пам'ятник, повпреди міської влади обіцяють упорядкувати вже найближчим часом, до Дня Незалежності. Поки що йдеться про зону відпочинку.

 

Хоча раніше оприлюднювалися плани відбудувати на цій площі величний Успенський собор, який під час Другої світової війни зруйнували. Тож кілька років тому поблизу пам'ятника Леніну релігійна громада УПЦ Київського патріархату встановила кам'яний хрест із зображенням Спасителя. Та де саме стоятиме храм і чи буде він тут узагалі, ще остаточно не вирішили.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото з архіву автора.

 

Полтавська область.

 

Голос України