У Рівненському обласному об’єднаному управлінні Пенсійного фонду запроваджують електронне врядування та централізовану систему призначення й виплати пенсій. Усе — для поліпшення якості обслуговування. Саме для цього істотно переформатовано роботу відповідного відділу — розширено штат фахівців, які приймають людей.

Як розповів керівник Рівненського об’єднаного управління ПФУ Рівненської області Микола Німчук (на знімку), вже сьогодні призначення та перерахунок пенсій відбуваються без будь-якого поділу за зонами, дільницями чи поштовими відділеннями, як було раніше. Документи на призначення чи перерахунок пенсій приймаються у великій операційній залі (так званому фронт-офісі) за принципом «вільного стільця». Подальша обробка документів здійснюється, зазвичай, іншим підрозділом (так званий бек-офіс), спеціалісти якого безпосередньо не контактують із громадянами. Це унеможливлює вплив на призначення пенсій.

В управлінні також запроваджують та розширюють інформаційні технології, створюють єдине інформаційне середовище, використовують безпаперові методи обробки інформації. Та найголовніше, що в рамках впровадження централізованої системи призначення та перерахунку пенсій з 1 липня у тестовому режимі запроваджено електронну пенсійну справу з поступовою відмовою від паперового оригіналу, а з 1 серпня нові справи призначатимуться в електронному оригіналі. Завершується також масштабна інвентаризація інформаційних систем фонду (суцільна звірка усіх даних пенсійних справ про стаж та заробіток з реальними даними, що зберігаються у системі персоніфікованого обліку).

— Ідемо до того, що незабаром можна буде одержувати послуги незалежно від місця проживання та дистанційно. Уже сьогодні електронні послуги в управлінні надаються через спеціалізований веб-портал, за допомогою якого кожна людина за власним, наданим їй при реєстрації, паролем має доступ до інформації про себе в єдиному державному реєстрі застрахованих осіб та про розмір пенсії, а також може дистанційно подавати заяви, скарги, пропозиції, запити для підготовки документів у паперовому вигляді. На веб-порталі електронних послуг зареєструвалося майже 15,3 тисячі рівнян, і не лише з числа пенсіонерів, розповів Микола Німчук.

Фото надано автором.