Тільки вчора, 21 липня, по обіді на офіційному сайті ЦВК з’явилося повідомлення про опрацювання всіх 100 відсотків протоколів дільничних комісій в окрузі №151, що на Полтавщині. Згідно з ним лідер перегонів, представник партії «Батькіщина» Руслан Богдан, набрав 21,64 відсотка голосів, його головний суперник, самовисуванець Олексій Рябоконь, — 16,72 відсотка.

Згаданий результат оприлюднили після того, як напередодні, 20 липня, Центрвиборчком припинив повноваження голови окружної виборчої комісії Інни Демчук, яка є дружиною фігуранта скандального відео з «настановами» членам дільничних комісій місцевого керівника виборчого штабу Руслана Богдана В’ячеслава Демчука. Новим головою ОВК став депутат обласної ради від «Батьківщини» Ігор Горжій.
Тож політико-мітингові пристрасті довкола окружної комісії, про які «Голос України» вже повідомляв, трохи вщухли і 21 липня вона продовжила роботу. Водночас виборчі баталії перемістилися до Полтавського окружного адміністративного суду — туди із проханням визнати протиправними певні дії ОВК, зобов’язати її перерахувати голоси на більш як половині дільниць і тільки після цього встановити підсумки голосування звернувся Олексій Рябоконь.
Розгляд цього позову тривав 20 і 21 липня. Позивач і його представники надали суду докази, на їхню думку, численних порушень виборчого законодавства, в тому числі акти та відеозаписи, що фігурують у відкритому кримінальному провадженні за ознаками підкупу виборців. У свою чергу представник ОВК називав позовні вимоги безпідставними, а згадані докази такими, що не мають жодного стосунку до встановлення підсумків виборів.
Колегія суддів не задовольнила (щоправда, з правом на апеляційне оскарження) клопотання О. Рябоконя про необхідність вжити заходів для забезпечення його позову шляхом заборони ЦВК вчиняти дії щодо офіційного оприлюднення результатів виборів в окрузі №151. Учора по обіді судовий розгляд справи по суті ще тривав.
Також учора кандидат у народні депутати в цьому окрузі Валентин Манько повідомив про те, що 20 липня просто «з-під приміщення ОВК» викрали його довірену особу, а деяким членам дільничних комісій погрожують по телефону. З цього приводу він уже звернувся до правоохоронців.

Полтавська область.