Ноші, накриті білим простирадлом, принесли в середу вранці до будівлі Міністерства енергетики і вугільної промисловості громадські активісти. Під простирадлом організатори акції протесту «Не дамо обміняти життя українських солдатів на вугілля!» сховали шматки «чорного золота», скроплені рідиною червоного кольору. «Вугілля справжнє, і кров на ньому — теж», — запевнив організатор акції, колишній боєць батальйону «Свята Марія» Максим Михайлов.

За словами співрозмовника, заявку на проведення акції він подав після того, як побачив в Інтернеті відео, на якому теперішній міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик у Донецьку домовляється про постачання палива із представниками так званої «ДНР». «Ми закуповуємо вугілля на окупованій території, даємо терористам гроші, на які вони купують снаряди, які потім летять у наш бік. Якщо чиновник зробив таку ганебну річ, домовлявся з терористами, — він повинен подати у відставку», — вважає організатор акції.

Раніше в ефірі одного з телеканалів Ігор Насалик пояснив, що скандальне відео датовано лютим 2015 року, коли він не обіймав посаду міністра, а був народним депутатом України. За словами очільника галузі, до Донецька він поїхав для того, щоб домовитися про відвідання одного з українських військовополонених.

Закупівлі енергетичного палива з тимчасово непідконтрольних територій пов’язані з тим, що всі підприємства, які видобувають антрацит, перебувають на території так званих «ДНР» та «ЛНР». Міністр заявив, що договори на постачання такого палива укладають виключно приватні енергетичні компанії і виключно з шахтами, зареєстрованими в Україні і такими, які платять податки до українського бюджету. Очільник галузі пообіцяв, що впродовж 1,5—2 місяців буде знайдено імпортну альтернативу для антрацитового вугілля із зони АТО. Крім того, частину блоків на теплоелектростанціях переводять на паливо газової групи, якого на підконтрольній території вдосталь.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.